UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суспільство відчує втому і схилятиметься до компромісу – Зеленський про ризики падіння Бахмута

З іншого боку особливо вигідно цю поразку на світовій арені зможе «продати» Путін.

Програш Збройних сил України  у боях за Бахмут стане серйозною політичною, а не тактичною, поразкою, після якої суспільство відчує втому, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Associated Press.

За його словами, у разі захоплення міста росіянами буде швидка реакція як з боку міжнародної спільноти, так і з боку українського суспільства, які штовхатимуть до переговорів.

«Наше суспільство відчує втому. Воно підштовхуватиме мене до компромісу з ними», - додав президент.

Водночас, за словами Зеленського, якщо Україна не виграє битву за Бахмут, Росія почне нарощувати міжнародну підтримку у питанні переговорного процесу на неприйнятних для українців.

«Якщо Путін відчує кров, відчує, що ми слабкі, він тиснутиме далі. Якщо Бахмут впаде, він продасть цю «перемогу» Заходу, росіянам, Китаю, Ірану», - зазначив глава держави.

За його словами, втрата будь-де на цьому етапі війни може поставити під загрозу підтримку України, якої вона досягла.

«Ми не можемо втрачати сходинки, бо війна — це пиріг — шматочки перемог. Маленькі перемоги, маленькі кроки», – сказав він.

Водночас він запевняє, що поки не відчував тиску з боку партнерів до гібридних переговорів.

Читайте також: ISW підтвердили, що бойовики «групи Вагнера» зайняли завод АЗОМ у Бахмуті – карта

Нагадаємо, командувач Сухопутних військ Олександр Сирський заявив, що російські окупаційні сили витрачають під Бахмутом значні ресурси, чим найближчим часом планують скористатись ЗСУ. Так наші військові вже робили свого часу - під Києвом, Харковом та Балаклією.

Експерти Інституту вивчення війни США тим часом припускають, що РФ припинить наступ на Бахмут та Вугледар. Зараз окупанти накопичують сили поблизу Авдіївки, хоча аналітики не вважають цей напрямок перспективним для них. Проте у Вашингтоні також допускають, що найближчими тижнями, які будуть критичними, Владімір Путін наважиться на новий наступ. Ймовірно, в кількох місцях одразу.