UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сусіди України розуміють транскордонний вплив війни на екологію — заступниця генсека ООН 

Програма ООН з довкілля працюватиме з дружніми країнами, щоб досліджувати транскордонний вплив, де це можливо.

Країни, які безпосередньо межують з Україною, усвідомлюють, що розв’язана РФ війна має транскордонний характер впливу на природу. Про це заступниця генерального секретаря ООН, виконавча директорка Програми ООН з довкілля Інгер Андерсен розповіла в інтервʼю «Укрінформу».

«Через кордон пролягають ліси. Вода тече в сусідню країну. Водоносні артерії з’єднані під землею, і морське середовище знаходиться там, де йому хочеться. Вітри віють так, як віють», - зазначила вона.

«Я думаю, що є розуміння цього не в останню чергу тому, що транскордонні впливи, очевидно, викликають занепокоєння в низці країн, які безпосередньо межують з Україною», - додала Андерсен.

Вона вважає, що забруднення Чорного моря, річки Дніпро чи повітря має викликати занепокоєння у всіх, хто потенційно може зазнати такого впливу.

Саме тому, за її словами, програма ООН з довкілля працюватиме з дружніми країнами, щоб досліджувати транскордонний вплив, де це можливо.

Читайте також: Понад 2 трильйони гривень: саме на таку суму Росія нанесла шкоди довкіллю України

Збитки України у цій війні не можна вимірювати лише людськими, фінансовими чи інфраструктурними втратами, адже наша екологія також зазнала нищівного удару агресора. «Не допустити екологічного «відступу» закликає Ольга Попова.