UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стався перелом: політолог про зміну підходу України до Білорусі

Політолог розповів, у чому страх Лукашенка перед Україною.

Україна прямо попереджає про можливість превентивних ударів по військових об'єктах у Білорусі в разі будь-яких агресивних дій з боку Мінська чи Москви. Це свідчить про зміну стратегічного підходу Києва до оборони.

Про це заявив білоруський політолог Павло Усов, який зараз проживає у Варшаві, пише Liga.net.

За словами Усова, раніше Україна уникала різких заяв щодо Білорусі, але тепер відкрита до вимог про відведення білоруських військ від кордону. Він підкреслює, що така зміна в риториці та діях українських Збройних сил вказує на важливий психологічний і стратегічний перелом.

Читайте також: Аналітики з’ясували, чому Лукашенка навряд чи нападе на Україну

"Лукашенка (самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенка – ред.) має усвідомити, що в разі агресивних дій війна може перекинутися на територію Білорусі, що становить серйозну загрозу для його режиму", – наголосив Усов.

Політолог також зазначає, що Лукашенка побоюється таких дій з боку України, розуміючи, що конфлікт може поширитися не тільки на Росію, але й на Білорусь, якщо в цьому виникне стратегічна потреба. Проте, Усов зауважує, що нинішні білоруські військові навчання біля українського кордону не є серйозною загрозою, оскільки сили, зібрані там, занадто малі для проведення великої операції.

Читайте також: Кількість білоруських військ на кордоні не становить значної загрози Україні – "Беларускі Гаюн"

Нагадаємо, у українському МЗС повідомили, що Білорусь під виглядом навчань стягнула до північних кордонів з Україною солдатів, артилерію, ППО, танки, а також найманців із ПВК "Вагнер". Відомство закликало "не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви".