UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ставлення росіян до Путіна незабаром може змінитися – The New York Times

Ескперти фіксують падіння схвалення діяльності російського президента.

Негативне ставлення до президента Володимира Владіміра Путіна в Росії зросло після того, як два тижні тому українські війська вторглися на територію Росії. Про це свідчить аналіз FilterLabs AI – компанії,  що відстежує ставлення в країні, аналізуючи соціальні мережі та інші публікації в Інтернеті, пише The New York Times.

У той час як ЗМІ в Росії намагалися переважно позитивно оцінити розвиток війни, зосереджуючись на гуманітарній реакції російського уряду, деякі російські користувачі соціальних мереж все ж висловлюють невдоволення.

Чимало публікацій в Інтернеті свідчать про те, що просування України є провалом російського уряду, а точніше – Путіна.

Оцінити реальну громадську думку в Росії чи будь-якій іншій авторитарній країні важко, адже люди, які беруть участь в опитуваннях, часто дають відповіді, які, на їхню думку, потрібні уряду. 

Щоб усунути цей недолік, FilterLabs відстежує коментарі на сайтах соціальних мереж, публікації в Інтернеті та на сайтах новинних ЗМІ, використовуючи для аналізу настроїв, висловлених звичайними росіянами, комп’ютерну модель.

Читайте також: Путін не здатний швидко відповісти на вторгнення України в Курську область — WP

Позитивне ставлення до Путіна зазнало удару минулого року після короткочасного збройного повстання під проводом Євгєнія Прігожина, керівника російського воєнізованого формування. Але за ті дні, коли українські війська почали вторгнення в Курську область на заході Росії, зміна настроїв стала різкішою 

«Відповідь Путіна на вторгнення в кращому випадку була визнана неадекватною, а в гіршому – образливою», – вважає Джонатан Теубнер, виконавчий директор FilterLabs.

Хоча у Москві, де Росія сильніше контролює ЗМІ та публічних виступи, ставлення до Путіна залишається більш позитивним, однак навіть у столиці думки щодо Путіна погіршилися, хоча й не так швидко, як в інших регіонах країни. Аналіз свідчить, що на околицях Росії розчарування Кремлем зростає.

Американські офіційні особи попередили, що наразі рано говорити, чи буде довгостроковою завдана репутації Путіна шкода. Адже його  авторитет в Росії швидко відновився після того, як Прігожин припинив повстання, і російський президент продемонстрував здатність маніпулювати громадською думкою про себе.

Однак втрата популярності може ускладнити здатність Кремля вести війну в Україні.

«Зараз важко визначити ефект від українського контрнаступу. Але зрозуміло, що це шок і ганьба для Путіна. Кремлівська пропаганда, розвороти та відволікання здатні зробити дуже багато в умовах поганих новин, які широко обговорюються по всій Росії», – говорить експерт. 

Ставлення до Путіна різко погіршилося в регіонах Росії, де Кремль зосередив свої зусилля з вербування військових. Стратегія вербування Кремля залежить від його здатності керувати сприйняттям війни.

«Якщо престиж і популярність Путіна впадуть у цих ключових регіонах (особливо якщо росіяни відчують, що війна йде не за планом), Кремлю може стати важче поповнювати резерви живої сили», — йдеться в аналізі FilterLabs.

Аналіз свідчить, що Кремль продовжує впливати на те, як російські національні ЗМІ висвітлюють війну, водночас регіональні ЗМІ менш схильні прикрашати новини.

Однак після початку українського контрнаступу Кремль розпочав пропагандистську кампанію, спрямовану на росіян у прикордонних регіонах.

Читайте також: Росіяни відряджають "студентських активістів" у Курську область – ЦНС

В дусі звичної  радянської  пропаганди їх попереджають про спрямовані проти них українські «психологічні операції».

Крім того, в Росії поширили інформацію нібито Україна планує завдати удари по Курській та Запорізькій атомних електростанціях. 

Раніше російське видання «Важные истории» повідомляло, що дії Владіміра Путіна у відповідь на ситуацію в Курській області продемонстрували певні зміни у владній вертикалі Кремля, багато з яких відбулися в останні місяці.