UA / RU
Підтримати ZN.ua

США співпрацюватимуть з Південною Кореєю над додатковою підтримкою України — Держдеп 

Нещодавно президент Південної Кореї допустив передачу Україні зброї.

Речник Державного департаменту США заявив, що Вашингтон продовжить тісно співпрацювати з Південною Кореєю щодо питання додаткової підтримки України, назвавши свого союзника в Азії «непохитним партнером» у захисті українського суверенітету. Про це повідомляє Reuters.

«Південна Корея була стійким партнером у захисті права України на територіальний суверенітет від російської агресії з перших днів повномасштабного вторгнення», - йдеться у заяві.

Речник Держдепу не захотів розголошувати своє ім’я.

«Ми продовжимо тісно координувати з нашим союзником питання додаткової підтримки України», - сказав він.

Ключовий союзник США і великий виробник артилерійських боєприпасів, Південна Корея досі намагалася уникати антагонізму з Росією через роботу її компаній в РФ та вплив Москви на Північну Корею, попри зростання тиску з боку західних країн щодо постачання озброєння.

Нещодавно президент Південної Кореї Юн Сок Йоль заявив, що за певних обставин країна може вийти за межі гуманітарної або фінансової допомоги Україні, що вперше свідчить про можливість зміни політики щодо надання лише нелетальної допомоги Києву. Юн Сок Йоль сказав, що може бути важко наполягати лише на гуманітарній чи фінансовій допомозі, якщо Україна зазнає широкомасштабної атаки на цивільне населення.

У четвер, 20 квітня, в офісі президента Південної Кореї сказали, що будь-яке рішення про надання летальної допомоги Україні залежатиме від дій Москви, повідомляє Yonhap.

Росія вже пригрозила, що надання військової допомоги Україні означатиме, втягнення Сеула в конфлікт, натякнувши, що РФ може передати зброю КНДР.

«Слова президента відповідають здоровому глузду і є принциповою відповіддю», - заявив журналістам представник лідера Південної Кореї.

«Російська влада коментує те, чого ще не відбувається, але ми можемо думати про це по-іншому — що те, що ми будемо робити в майбутньому, залежатиме від Росії», - додав він.

Читайте також: Японія та Південна Корея домовилися посилити співпрацю у сфері безпеки на тлі загрози з боку КНДР

Північна Корея, за даними американської розвідки, постачає Росії зброю, самі росіяни не приховують, що збираються залучити корейців до відбудови незаконно окупованих українських територій. А що ж Південна Корея? Вона належить до цивілізованого світу і заявляє, що знаходиться на «світлому боці історії». Чому ж міністр Кулеба назвав її «найскладнішим випадком»?  Чому Україна й досі не має поставок з країни, що є одним з найбільших експортерів зброї у світі? Читайте про це в статті Наталії Бутирської «Як російський фактор впливає на постачання зброї Україні».