UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не будуть проти, якщо інші країни захочуть надати Україні винищувачі – Білий дім

Такі рішення назвали «суверенними» – так свого часу говорили і про надання західних танків.

Сполучені Штати Америки підтримають рішення будь-якої країни надати Україні винищувачі. При цьому там зазначають, що такі рішення є суверенними і кожна країна має приймати їх самостійно. Про це під час онлайн-брифінгу заявив координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, передає «Укрінформ».

«Якщо інша нація захоче передати Україні винищувачі, ми, безперечно, підтримали б це», – зауважив представник Білого дому.

Проте він підкреслив, що американська сторона не тисне ні на кого щодо таких рішень. Натомість нагадав, між союзниками існує координація, зокрема у форматі «Рамштайн».

«Це – суверенні рішення, які мають приймати країни», – сказав він, коментуючи запитання про наміри Польщі передати Україні МіГ-29.

Читайте також: Ігнат про готовність країн передати Україні винищувачі МіГ-29: «Процес зрушив із місця»

Нагадаємо, у січні, коли між союзниками України ще тривали суперечки про доцільність надання Україні танків західного зразка, США так само коментували це питання. Коли канцлер Німеччини Олаф Шольц говорив, що не прийме таке рішення без США, у Білому домі заявляли, що Німеччина повинна приймати «суверенні рішення» щодо поставок зброї. Невдовзі після цього союзники таки зважились на це.