UA / RU
Підтримати ZN.ua

США "навмисно затягують" підготовку українських пілотів на F-16 — голова спеціальної парламентської комісії з озброєнь

Устінова каже, що "політичне рішення" Вашингтона шкодить операціям проти Росії.

Сполучені Штати "виправдовуються" за те, що не змогли підготувати достатню кількість українських пілотів для винищувачів F-16, заявила голова спеціальної парламентської комісії з питань озброєнь та боєприпасів Олександра Устінова. Затримка означає, що до кінця року Україна, ймовірно, матиме лише 20 пілотів, які пройшли повну підготовку для польотів на F-16, сказала Олександра Устінова в інтерв'ю The Times.

"Поки що у нас буде менше підготовлених пілотів, ніж винищувачів", — додала вона.

Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія пообіцяли передати Україні понад 60 винищувачів F-16. Очікується, що перші літаки прибудуть пізніше цього року, але поки неясно, коли вони почнуть виконувати бойові завдання.

Читайте також: Експерт розповів, як росіяни "полюватимуть" за літаками F-16

Водночас, Устінова повідомила, що наразі лише вісім українських пілотів проходять підготовку в Тусоні, штат Арізона, а ще 12 проходять навчання на авіабазі в Данії. Третя навчальна програма в Румунії ще не розпочалася. Устінова додала, що Київ просив Вашингтон виділити ще принаймні десять місць на тренувальних програмах, але отримав відмову.

Затримка з підготовкою пілотів, на думку Устінової, швидше за все, була викликана побоюваннями у Вашингтоні, що широкомасштабна присутність американських винищувачів F-16 в Україні може бути розцінена Москвою як інтеграція країни в НАТО.

Устінова зазначила, що українці намагаються зрозуміти, чому Захід так повільно постачає Києву зброю, якої потребують його війська.

Читайте також: Україна не зможе  використовувати бельгійські F-16 для атак по Росії

"Все, що ми просили, ми фактично отримали, але на пів року пізніше. Якби ми отримали винищувачі F-16 для контрнаступу в 2023 році, це була б зовсім інша історія", — вважає голова спеціальної парламентської комісії з питань озброєнь та боєприпасів.

Раніше ми повідомляли, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 та Gripen готові організувати в Чехії. Країна планує приєднатися до ініціативи Німеччини щодо посилення протиповітряної оборони України. Ініціатива включає не тільки передачу протиракетних систем для ЗСУ, а ще надання літаків і навчання пілотів для польотів на них.

Forbes писав, що коли в Україну прибудуть винищувачі F-16,  українські пілоти з їхньою допомогою спробують перехоплювати російські винищувачі-бомбардувальники Су, з яких окупанти скидають КАБи. Але тоді пілоти зіткнуться з проблемою — їм доведеться літати дуже низько, аби вижити.