UA / RU
Підтримати ZN.ua

США можуть вже цієї осені оголосити про передачу крилатих ракет JASSM Україні, які здатні досягти цілей в Росії — Reuters

З отриманням цих ракет Україна може отримати стратегічну перевагу.

США наблизилися до угоди про надання Україні крилатих ракет великої дальності, які можуть досягати глибини Росії, але поставки можуть затягнутися на декілька місяців, заявили американські чиновники. Очікується, що про включення ракет класу "повітря-поверхня" (JASSM) до пакету озброєнь буде оголошено цієї осені, повідомили три джерела агентству Reuters.

Надсилання JASSM в Україну може суттєво змінити стратегічний розвиток війни, оскільки більша частина Росії опиниться в зоні досяжності цих ракет. Військові аналітики припускають, що впровадження  ракет JASSM, які є малопомітними й можуть вражати на більшу відстань, ніж більшість інших ракет з нинішнього арсеналу України, може змусити Росію відсунути свої плацдарми та склади постачання на сотні кілометрів назад.

"Це серйозно ускладнить здатність Росії підтримувати свої наступальні операції й потенційно надасть Україні стратегічну перевагу", — зазначає Reuters.

Читайте також: Україна попросила США дозволити ЗСУ використовувати ракети ATACMS для утримання територій у Курській області — WP

Запуск цих ракет з позицій поблизу північного кордону України з Росією може дозволити їм вражати військові об'єкти в російських містах Воронеж й Брянськ. А на півдні ці ракети зможуть вразити російські аеродроми або військово-морські об'єкти в Криму.

Надання Україні JASSM також посилить тиск на Вашингтон, щоб він зняв обмеження на використання Україною американської зброї в глибині Росії, оскільки їхня дія буде обмеженою, якщо Україні не буде дозволено використовувати їх по цілях на території Росії, сказав співробітник Конгресу, який працює над цим питанням.

Читайте також: Україна перетнула "червоні лінії" не лише Москви, а й Вашингтона — FT

Раніше експерти Defense Express зазначили, що отримання Україною ракет AGM-158A JASSM чи AGM-158B JASSM-ER насправді є доволі реалістичним варіантом. Обидві ракети інтегровані під F-16 та об'єктивно не є вкрай дефіцитними.