UA / RU
Підтримати ZN.ua

США можуть дозволити Україні використовувати далекобійну зброю для ударів углиб РФ, але є нюанс

Йдеться лише про британські та французькі далекобійні ракети.

Сполучені Штати можуть дозволити Україні використовувати в Росії британські та французькі ракети, але не свою власну зброю великої дальності, повідомляє The Times із посиланням на джерела.

“Джо Байден може вирішити дати зелене світло президенту Зеленському на використання ракет Storm Shadow і їх французького еквівалента – ракет Scalp –  для ударів по цілях на території Росії на тій підставі, що Велика Британія і Франція підтримують такий крок”, – сказали вони.

Водночас США не дозволять Україні запускати свою версію ATACMS — балістичної ракети найдальшої дії по цілях через кордон, побоюючись ескалації конфлікту.

Два джерела з урядів різних країн, які говорили на умовах анонімності, додали, що на їх думку запропонована політика, ймовірно, є наслідком зустрічі в Києві Зеленського, Ентоні Блінкена, державного секретаря США, і Девіда Леммі, міністра закордонних справ Великої Британії. 

Читайте також: Адміністрація Байдена розділилася щодо дозволу Україні на використання американської зброї для ударів вглиб РФ — FT

Одне з джерел повідомило, що цей варіант, ймовірно, буде обговорюватися між Кіром Стармером, прем’єр-міністром Британії, та Джо Байденом у Вашингтоні в п’ятницю. 

Очікується, що Байден обговорить це питання також з іншими європейськими лідерами, щоб пояснити їм зміни в політиці. 

Британське джерело в обороні заявило, що Сполучене Королівство не потребує підтримки інших країн НАТО, щоб рухатися вперед.

Стармер прилетить до Вашингтона в п’ятницю, щоб зустрітися там з Байденом перед зустрічами в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку 22 і 23 вересня. Зеленський заявив, що під час зустрічей представить свій «план перемоги», який спирається на підтримку США.