UA / RU
Підтримати ZN.ua

Союзники працюють над збільшенням кількості літаків F-16 для України – Кулеба

Наразі триває підготовка пілотів та інфраструктури.

Західні союзники працюють над тим, аби Україна отримала якомога більше американських винищувачів F-16. Наразі триває фаза технічної підготовки, оскільки всі політичні рішення у цьому питанні ухвалені.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, слова якого цитує «Інтерфакс-Україна».

Читайте також: «Швейцарський ніж в небі»: пілоти України розповіли CNN про переваги F-16 над радянськими літаками

«Коаліція F-16 працює над збільшенням кількості літаків, які передадуть Україні. Як тільки технічна підготовка закінчиться – і пілотів, і техніків, і інфраструктури, – ці літаки будуть в Україні», – зазначив очільник МЗС.

Із його слів. зараз усе «прив'язано лише до технічних речей», а не політичних.

Читайте також: Бельгія відправить винищувачі F-16 в Україну з 2025 року — глава Міноборони

Нагадаємо, готовність надати Україні ці літаки раніше заявляли Нідерланди, Данія та Норвегія, а американський Держдеп дав для цього «зелене світло». Згодом на території США розпочалися тренування українських військових для подальшої роботи на винищувачах F-16. Мова йде не лише про відпрацювання льотної експлуатації, але й технічного обслуговування. Також Штати планують забезпечити потрібними запчастинами бойові літаки, які отримає Україна.

Також у Румунії відкрили Європейський навчальний центр F-16 на військово-повітряній базі Фетешті, де проводитимуться тренування українських пілотів.

Читайте також: Генсек НАТО розповів, яке значення для України матимуть винищувачі F-16

Водночас головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний попередив, що коли Україна врешті отримає західні винищувачі F-16, то не варто очікувати, що вони будуть такими корисними, як вважалося з самого початку. Він пояснив це тим, що за час очікування російська сторона встигає покращувати свою протиповітряну оборону.