UA / RU
Підтримати ZN.ua

Союзники мають дозволити Україні атакувати цілі в Росії, якщо хочуть уникнути зростання числа українських біженців — Bloomberg

Одним з уроків війни в Україні є те, що Росія не є непереможною, і що українці можуть ефективно захищати себе, якщо їм дати відповідну зброю й дозвіл на її використання в Росії.

Існує багато причин, від моральних до стратегічних, для зняття обмежень на використання Україною зброї дальнього радіусу дії на російській території. Але найбільш переконливою для Німеччини й США — найважливіших постачальників зброї для України — є те, що вони не можуть дозволити собі не робити цього.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц повинен поставити собі одне непросте запитання, готуючись до очікуваної першої в історії перемоги ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" на регіональних виборах, які відбудуться цими вихідними: Де, на його думку, опиняться мільйони українців, які не можуть приготувати їжу чи обігріти свої домівки за мінусових зимових температур? Він повинен розуміти, що вони опиняться в Німеччині, повідомляє Марк Чемпіон, колумніст Bloomberg Opinion.

Шольц та його уряд пройшли довгий шлях в захисті України. Проте вони продовжують ухилятися від відправки крилатих ракет Taurus Україні, побоюючись спровокувати Росію на ядерну відповідь. Цей підхід має змінитися до того, як буде завдано шкоди Україні, а не тоді, коли вже буде занадто пізно, як це було раніше.

Читайте також: Російський масований удар по Україні: внаслідок атаки загинуло 7 людей та 47 постраждали

Для президента США Джо Байдена і його команди питання більше стосується вартості. Згідно з даними Дослідницької служби Конгресу США, вартість батареї ракет Patriot для Пентагону становить близько 1,27 мільярда доларів, а ракет-перехоплювачів PAC-3, які вона використовує, — 4 мільйони доларів за штуку. 26 серпня, згідно з даними Збройних сил України, Росія випустила 102 крилаті та балістичні ракети, які система Patriot призначена збивати.

Системи Patriot будуть використовуватися не у всіх випадках, але інші системи перехоплення крилатих ракет також є дорогими. Наприклад, перехоплювачі для ракет меншої дальності NASAMS, які США надіслали Україні, коштують близько 1 мільйона доларів за штуку. Тому, на думку колумніста, доцільніше знищити аеродроми й пускові установки, які Росія використовує для атак по Україні.

"Велика Британія і Франція вже заявили, що хочуть надати Києву дозвіл на використання своїх крилатих ракет проти цілей в Росії. Це давня схема. Спочатку США або Німеччина оголошують червону лінію, яку вони не бажають перетинати в плані озброєння, яке вони відправляють в Україну. Потім Велика Британія, Польща або інший більш прогресивний союзник наполягає на цьому або навіть перетинає цю лінію, а США і Німеччина роблять це слідом за ними", — пише Чемпіон.

Читайте також: США обіцяють допомогу Україні, але бити вглиб РФ їхньою зброєю досі забороняють

Колумніст підсумовує, що одним з уроків війни в Україні є те, що Росія не є непереможною, і що українці можуть ефективно захищати себе, якщо їм дати відповідну зброю.

Раніше Politico писало, що українські урядовці готуються представити високопосадовцям з питань національної безпеки США список цілей у Росії, які, на їхню думку, можуть бути уражені українськими військовими, якщо Вашингтон скасує обмеження на використання американської зброї. Рустем Умєров та Андрій Єрмак вирушать до США, щоб представити цей список.