UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні дев'ята річниця Іловайської трагедії

Тоді загинуло щонайменше 366 українських військових.

Рівно дев'ять років тому, 29 серпня 2014 року, сталася Іловайська трагедія. Тоді, після масштабних боїв, військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області.

У ході боїв 18-19 серпня українські військові взяли під контроль більшу частину міста Іловайськ. У відповідь росія відправила до цього району вісім батальйонно-тактичних груп, укомплектованих кадровими російськими військовими.

З 24 по 25 серпня ЗСУ потрапили в оточення ЗС РФ та проросійських бойовиків. Після цього, 26-28 серпня, між українською та російською сторонами розпочалися переговори щодо надання безпечних коридорів для виходу захисників України з оточення. Проте 29 серпня генштаб рф наказав розстріляти з важкого озброєння колони українських військових під час виходу з оточення.

Читайте також: РФ повернула тіла 12 українських військових, які вважалися військовополоненими

Критичне співвідношення військових сил України з підрозділами окупантів та проросійських бойовиків призвели до масштабних втрат з української сторони. За даними Генпрокуратури України, у ході бойових дій 366 українських військових загинули, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили до полону.

Раніше повідомлялося, що сьогодні, 29 серпня, відбулася репатріація тіл загиблих українських військових із тимчасово окупованих територій. Україна повернула тіла ще 84 полеглих захисників.