UA / RU
Підтримати ZN.ua

Служба за контрактом: яких лікарів треба пройти обов'язково

Підписати контракт може лише той, хто відповідає всім вимогам.

З перших днів повномасштабного вторгнення РФ на захист України стало багато військових. В лавах ЗСУ поруч з мобілізованими служать військові, які підписали контракт.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка, що здійснює постійний догляд

Фахівці «Юридичної сотні» розповіли, який медичний огляд передбачено для бажаючих вступити на військову службу за контрактом.

Там нагадали, що підписати контракт може людина, яка відповідає всім установленим вимогам. Однією з умов є відповідний стан здоров’я, тому бажаючий зобов’язаний пройти медичний огляд та визначити ступінь придатності до служби за контрактом.

Медичний огляд проводиться за направленням, яке підписується начальником територіального центру комплектування.

Крім направлення, необхідні документи:

Кожний кандидат оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за необхідності, — і лікарями інших спеціальностей.

Перед оглядом кандидатам на військову службу за контрактом проводиться:

На кожного кандидата заводиться картка обстеження та медичного огляду.

Якщо під час амбулаторного обстеження лікарям важко остаточно визначити стан здоров'я, кандидатів направляють на стаціонарне обстеження в лікувально-профілактичні заклади МОЗ України. Після цього вони проходять повторний медичний огляд ВЛК територіальних центрів комплектування з винесенням постанов про придатність до служби за контрактом.

ВЛК приймає постанову «Непридатний до військової служби за контрактом» у таких випадках:

Постанова ВЛК про придатність до служби за контрактом оформляється довідкою ВЛК (дійсна протягом 6 місяців) у двох примірниках:

Нагадаємо, військові, що укладають перший контракт, можуть отримати одноразову грошову допомогу. Для цього треба виконати певні умови.