UA / RU
Підтримати ZN.ua

Словенія секретно передала Україні 20 БТР Valuk — ЗМІ

Австрійські бронетранспортери були надані ЗСУ без зайвих оголошень.

Уряд Словенії в режимі повної таємниці доставив в Україну 20 бронетранспортерів Valuk для відбиття повномасштабної російської агресії. Про це повідомляє словенське видання 24ur.

"Ми не отримували офіційного підтвердження словенської пожертви і, ймовірно, не отримаємо ще деякий час, але наші джерела підтвердили нам, що транспортування в Україну було завершено цього тижня в умовах повної секретності", - пише ЗМІ.

Читайте також: Словенія передала Україні 35 бойових машин піхоти

За інформацією журналістів, операція тривала кілька місяців, оскільки бронетехніку потрібно було підготувати та транспортувати. Бронемашини відправили літаком C17 до однієї з сусідніх країн в один з двох логістичних центрів збору допомоги Україні - у Польщі чи Словаччині.

БТР Valuk – це австрійські бронемашини Pandur, які за ліцензією виготовляє словенська компанія Sistemska Tehnika Армас Doo. Вони призначені для перевезення піхоти та захисту її від протипіхотних мін і піхотного озброєння калібру до 12,7 мм, озброєні 40-мм автоматичними гранатометами або 12,7-мм кулеметами.

Раніше Словенія надала Україні 29 танків М-55S, що є модернізованими радянськими Т-55. Вони виготовлялися понад 60 років тому.