UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скільки F-16 потрібно для зрушень у боях в повітрі: думка військового експерта

Маючи досвід на МіГ-29 та Су-27, українські пілоти можуть освоїти винищувачі F-16 упродовж 3-6 місяців.

Два дні тому Джо Байден підтвердив, що США проводитимуть навчання для українських пілотів на вітчизняних винищувачах F-16. Також відомо, що Повітряні сили ЗСУ перейматимуть досвід пілотів Британії вже цього літа.

Засновник ініціативи "Закриймо небо України", генерал-лейтенант Ігор Романенко припускає в коментарі 24 Каналу, що досягти суттєвих змін у повітряному бою може допомогти застосування трьох бригад універсальних F-16, п’яти F-15, які можуть нести на собі найбільше далекобійної зброї, і все це з паралельним застосуванням безпілотників.

Читайте також: Держдепартамент США: передача Україні F-16 і навчання пілотів – наш пріоритет

(Експерт не назвав точну кількість, але, зважаючи на те, що в бригаді повітряних сил — 3 ескадрильї, а одна ескадрилья — це 12-24 літаки, можна приблизно підрахувати. Припускаємо, але не стверджуємо, що йдеться про понад 100-200 бойових літаків, саме F-16, – ред.).

За його розрахунками, маючи досвід на МіГ-29 та Су-27, українські пілоти можуть освоїти винищувачі F-16 у термін від 3 до 6 місяців.

"Колись французи перевчали німців з МіГ-29 на Mirage 2000 і так далі. Є різний досвід залежно від того, для виконання яких завдань на цих літаках ми хочемо навчити наших пілотів", – уточнює Романенко.

Читайте також: «Це не змінить ситуацію кардинально» – Секретар ВПС США про передачу Україні винищувачів F-16

Ігор Романенко. Довідково.

Український військовик. Генерал-лейтенант у відставці, кандидат військових наук зі спеціальності "Воєнне мистецтво", доктор технічних наук зі спеціальності «Інформаційні технології». Заступник начальника Генерального штабу 2006-2010 рр.  Має низку дипломів, здебільшого у військовій сфері: Академія Збройних Сил України, Мінське вище інженерне зенітне ракетне училище ППО, КНУ імені Т. Шевченка за спеціальністю «Фінанси», Воєнна командна академія ППО. 

Читайте також: Винищувачі F-16 з можливістю бою "повітря–повітря": Le Monde про роль літаків, які Україна просить у Заходу