UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ситуація з ВПО стабілізована: Верещук назвала пріоритети на 2023 рік

Україна подолала кризовий поріг за кількістю внутрішньо переміщених осіб.

В Україні станом на березень 2023 року зареєстровано понад 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. При цьому фактично - ВПО понад 7 мільйонів. Ще 5 мільйонів українців виїхали за кордон. Про це заявила віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Вона зазначила, що серед ВПО 60% - становлять жінки, 25% - діти, 25% пенсіонери та майже 200 тисяч – люди з інвалідністю. 

Верещук зазначила, що в 2022 році головним завданням була евакуація та первинна допомога переселенцям, проте в 2023 році пріоритети вже інші.

"На сьогоднішній день ситуація з внутрішнім переміщенням стабілізована. Усі процеси мають контрольований характер. У 2023 році наші пріоритети змінюються – цього року нашими пріоритетами є тимчасова інтеграція наших переселенців у громади, що приймають. А також поступова підготовка до повернення до місць постійного проживання", – повідомила Верещук.

Читайте також: Допомога ВПО: у чому може бути причина затримки виплат

За її словами, уряд розробив нову Стратегію державної політики внутрішнього руху до 2025 року. Верещук повідомила, що на сьогоднішній день акцент робиться на тимчасовій інтеграції у громаді, що приймає, зокрема працевлаштування. На сьогодні поки що 66% внутрішніх переселенців не мають роботи. Серед них 70% – жінки, сказала вона.

Докладніше про те, як інтегрувати переселенців у нове для них соціальне та мовне середовище - читайте в статті Юлії Мельничук "Не хочу бути ВПО!"