UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сирський відправить перевірку до 59 ОМПБр. Напередодні Зеленського закликали зняти командира бригади

Доброволиця Пташка заявила, що через некомпетентність комбрига підрозділ зазнав серйозних втрат.

Робоча група на чолі з начальником Військової служби правопорядку Збройних сил України перевірить ситуацію в 59 окремій мотопіхотній бригаді імені Якова Гандзюка. Рішення про перевірку прийняв особисто головнокомандувач Олександр Сирський після публічного звернення у Facebook парамедикині Катерини Поліщук з позивним Пташка до президента Володимира Зеленського із закликом усунути від командування бригадою її нинішнього командира Богдана Шевчука.

Доброволиця-медик зазначила, що тривалий час працювала із 59 ОМПБр ім. Якова Гандзюка, але після зміни у квітні командира бригади ситуація стрімко погіршилась і вона вимушена припинити співпрацю із бригадою «через нелюдське та непрофесійне ставлення Шевчука».

«Прошу Вас, пане Верховний Головнокомандувачу, звернути увагу та провести службову перевірку за фактами злочинних наказів, свідомої недбалості, нехтування життям та здоровʼям особового складу, дії, що призвели до гибелі великої кількості військовослужбовців, в тому числі і з високих керівних посад, егоїзм, сліпий карʼєризм, усунення всіх «незгодних» командирів, пригнічення бойового духу та приниження особового складу повною байдужістю до основної мети військовослужбовців та його, як командира у війні з ворогом», - написала Поліщук у своєму публічному зверненні та закликала усунути від керівництва «людей, які не зацікавлені у збереженні особового складу, виконанні завдань та перемозі».

При цьому, за словами Пташки, Богдан Шевчук отримав посаду командира бригади завдяки родинним звʼязкам із вищим військовим керівництвом.

Читайте також: Росіяни просунулися у Красногорівці, Генштаб каже, що контролює ситуацію: карта

59 ОМПБр ім. Якова Гандзюка тримає позиції в Красногорівці на покровському напрямку в Донецькій області. На початку липня на керівника українських сил на цьому напрямку звернув увагу журналіст Юрій Бутусов.

Він зазначив, що «призначений рішенням Сирського командир 59-ї мотопіхотної бригади Богдан Шевчук з своїми обов'язками не справляється, бої йдуть у місті, ворог просувається, і стає реальною повна втрата міста».

Бутусов додав, що особисто він з командиром не знайомий, але багато спілкувався із бійцями бригади, які характеризували комбрига як молодого та енергійного, однак додавали, що його  рівень управління відповідає посаді командира роти чи батальйону, але не бригади.

«Він сам керує куди кому стріляти та куди кому літати, сам ставить завдання командирам гармат та операторам мавіків, сам малює де яку спшку треба тримати до останнього у якій посадці. Сидячи у штабі перед картою, і навіть не знаючи свій передній край, бо фронт великий і за усім самому не услідкуєш», - написав Бутусов.

Він додав, що вважає це провиною не Шевчука, а керівництва армії, яке призначило зручного, а не компетентного командира на посаду.