UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін під час зустрічі з Орбаном закликав до припинення вогню між Україною та Росією – Bloomberg

"Коментарі Сі навряд чи допоможуть покласти край бойовим діям".

Китайський лідер Сі Цзіньпін повторив свій заклик до припинення вогню в Україні під час несподіваної зустрічі з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, який перебуває в Україні з візитом, що викликав занепокоєння в Європі своєю самоназваною "миротворчою місією". Про повідомляє Bloomberg.

Сі сказав, що пріоритетом зараз має бути "якнайшвидша деескалація", повторюючи коментарі, які його країна зробила після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році.

Водночас Орбан похвалив Китай за "твердість і стабільність".

"Коментарі Сі навряд чи допоможуть покласти край бойовим діям. Після нападу Росії Пекін намагався зобразити себе здебільшого нейтральним, проте він розвинув глибоку дружбу з Москвою в рамках того, що Сі і Владімір Путін називають дружбою "без обмежень", – йдеться у матеріалі.

Підкреслюючи свою близькість, Сі і Путін зустрічалися понад 40 разів з моменту приходу китайського лідера до влади в 2012 році. Під час зустрічі в Пекіні в травні вони домовилися посилити координацію, в тому числі між їхніми військовими, проти того, що вони назвали "деструктивним і ворожим курсом Вашингтона".

На початку 2023 року Китай виклав розпливчастий план миру з 12 пунктів, який сторони війни здебільшого проігнорували. Фундаментальним недоліком є те, що він не пояснює, як буде поводитися з захопленими Росією територіями.

Читайте також: Орбан хоче переключити увагу Європи на переговори з РФ замість допомоги Україні ‒ ISW

Нагадаємо, глава уряду Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським запропонував йому "подумати над припинення вогню, аби потім вести переговори про мир". Пізніше він сказав, що Зеленський відкинув його пропозицію.

Водночас у США зазначили, що "є лише одне рішення для припинення вогню: Росія просто має вийти з території України".

Під час свого візиту до Росії Орбан зустрівся з Путіним та заявив, що переговорні позиції Москви та Києва далекі одна від одної. На спільній пресконференції з російським диктатором він сказав, що обговорював "наближення миру в Україні".