UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швеція передасть Україні пакет військової допомоги — в ньому є ракети для F-16

Також присутні запчастини для техніки.

Швеція готує для України новий пакет військової допомоги, який включатиме ракети, боєприпаси і запасні частини до раніше переданої бронетехніки. Про це повідомили на офіційному сайті уряду Швеції.

Загальна вартість цього траншу оборонної допомоги становить приблизно 3,4 мільярда шведських крон або майже 314 мільйонів доларів США. Це вже 13-й пакет військової допомоги для України від Швеції з початку повномасштабного російського вторгнення.

“Уряд визначився з новим пакетом підтримки для України. Допомога охоплює боєприпаси та запасні частини для декількох систем техніки, які Швеція передала Україні раніше”, – йдеться в пресрелізі.

Читайте також: Угорська опозиція скликає засідання парламенту для схвалення заявки Швеції в НАТО — партія Орбана бойкотує зібрання

Йдеться про запчастини та боєприпаси для бойових машин піхоти CV9040C (Stridsfordon 90) і танків Stridsvagn 122. Він є шведською версією німецького танка Leopard 2A5.

Також шведський парламент уповноважив уряд країни продати США ракети “повітря-повітря” Jaktrobot Rb 99 у 2023 році. Сполучені Штати, у свою чергу, подарують ці ракети Україні та запропонують Швеції більш сучасну версію авіаційних ракет цього ж класу. Така зброя може використовуватися на винищувачах F-16, які будуть надані Україні в майбутньому.

Раніше повідомлялося, що Швеція планує надати Україні допомогу протягом чотирьох років на суму шість мільярдів шведських крон, або 522 млн євро.