UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шольц сподівається, що після поразки Путіна Росія стане демократичною – ЗМІ

Німецький канцлер закликав підтримувати зв’язок з «іншою РФ та іншою Білоруссю»

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який запевнив, що його країна підтримуватиме Україну стільки, скільки знадобиться, висловив сподівання на демократичні зміни в Росії після поразки у війні президента РФ Владіміра Путіна, передає Bloomberg. 

Про це канцлер заявив 16 травня на саміті Ради Європи в Рейк'явіку. Шольц висловив переконання, що конфлікт не закінчиться перемогою Путіна, оскільки Німеччина та її союзники продовжуватимуть підтримувати уряд у Києві, «поки не буде досягнуто справедливого миру».

«До того часу ми, як Рада Європи, повинні підтримувати мости з представниками іншої Росії, іншої Білорусі. Це відкрило б перспективу демократичного, мирного майбутнього обох країн – настільки малоймовірного, наскільки це може здаватися нам сьогодні», – заявив Шольц.

Читайте також: "Треба бути готовими приймати незручні, але правильні рішення" – Шольц розкритикував військовий нейтралітет Швейцарії стосовно України

На думку канцлера, важливо тримати відкритими канали зв'язку з опозиційними діячами в Росії та Білорусі, щоб допомогти «згладити перехід до демократії» в цих країнах після поразки Путіна.

Шольц також заявив, що Рада Європи відіграватиме ключову роль у покаранні російських окупантів, що скоїли воєнні злочини в Україні та у вимозі «відповідальності за величезну шкоду, яку Росія завдає Україні день за днем». За його словами, «реєстр збитків», що містить каталог руйнувань, які лідери планують започаткувати в Рейк'явіку, «відіграє центральну роль у цьому питанні».

14 травня президент України Володимир Зеленський та німецький канцлер Олаф Шольц підписали спільну декларацію, за якою Німеччина обіцяє надавати Україні політичну, гуманітарну, військову підтримку у зв'язку з російською агресією «стільки, скільки потрібно». Берлін вже зарезервував понад 11 мільярдів євро на 2023 і наступні роки для продовження військової підтримки України. Також Шольц у цей день офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги для України на 2,7 млрд євро, який включає танки Leopard, БМП Marder та системи ППО Iris-T.