UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щонайменше одна тисяча російських зеків загинули на війні Росії проти України – ЗМІ

І це лише дані за 1 січня – 16 березня 2023 року.

З початку 2023 року мінімум 1000 в'язнів з Росії померли на війні проти України. Лише з 1 по 16 березня ці втрати РФ становлять понад 400 зеків, йдеться у спільному розслідуванні Російської служби ВВС та "Медіазони".

Більшість було вбито в боях за Бахмут. Про це свідчать дані з некрологів, які вивчили журналісти. Всього відомі імена 2092 ув'язнених російських колоній, які загинули під час бойових дій в Україні. Дані взяті з відкритих джерел, тож реальна кількість вбитих росіян, які мали б відбувати покарання у в'язницях Росії, може бути набагато більшою.

Усього в боях на території України за перші два тижні березня загинуло 1304 росіянина. За даними ЗМІ, це суттєво вище, ніж середні показники 2022 року, коли повідомлялося про 250-300 загиблих на тиждень.

Зросла кількість загиблих і серед мобілізованих росіян: якщо станом на початок березня розслідувачі підтвердили загибель 1314 мобілізованих, то у свіжому звіті йдеться про 1531 мобілізований, який загинув в Україні з жовтня 2022 року.

Читайте також: Зеленський озвучив втрати росіян під Бахмутом

Судячи з відкритих даних, найбільше втрат зазнає Краснодарський край РФ, звідки вже 714 загиблих, у Свердловській області – 664, у Бурятії –  567 загиблих.

Станом на сьогодні журналісти змогли підтвердити загибель 17 375 російських окупантів. Третина всіх цих втрат припадає на тих, хто до початку вторгнення не був пов'язаний з армією – добровольців, мобілізованих, ув'язнених та нещодавно набраних бійців ПВК. Загальні безповоротні втрати Росії (поранення / смерть / зник безвісти) можуть становити щонайменше 157 тисяч осіб. 

А от у The Guardian повідомили, що під час своїх наступів Росія втрачає щодня від 1200 до 1500 військових. Переважно – на бахмутському напрямку. При цьому, співвідношення вбитих і поранених становить один до трьох. Лише за добу ЗСУ ліквідували близько 880 російських окупантів. Також повідомлялося, що російські регулярні війська та ворожа ПВК "Вагнер" втратили від 20 до 30 тисяч людей, намагаючись захопити місто Бахмут Донецької області.