UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щодня проїжджала до 100 км, аби зібрати дані про ЗСУ: СБУ затримала на Донеччині ще одну зрадницю

Затриманій вже повідомили про підозру.

Служба безпеки України затримала російську агентку, яка кожного дня проїжджала до 100 км, аби виявити позиці ЗСУ біля Мар’їнки та Авдіївки та передати їх координати ворогу. Зрадницею виявилась 33-річна мешканка Новогродівки, яку у жовтні минулого року дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ, повідомила СБУ.

«У зоні особливої уваги фігурантки були місця базування підрозділів ЗСУ, які залучені до бойових операцій на Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Для збору розвідінформації вона самостійно об’їжджала населенні пункти в районах Курахового, Мирнограда, Селідового, Новогродівки та Михайлівки. Для виявлення та фіксації позицій українських військ зловмисниця могла проїхати громадським транспортом до 100 км поблизу передової за день», – зазначили в СБУ.

Співробітники української спецслужби затримали зловмисницю у її помешканні. У посіпаки російських вбивць вилучили мобільний телефон, який та використовувала для листування з ФСБ та фіксації українських об’єктів.

Читайте також: СБУ викрила в Хмельницькому чоловіка, який в реальному часі опублікував відео атаки російських дронів

У поле зору росіян зрадниця потрапила завдяки своїй антиукраїнській активності у соцмережах. При чому свою проросійську позицію вона висловлювала і в тих соцмережах, що заборонені в Україні.

«Для комунікації з ФСБ фігурантка використовувала анонімний чат у месенджері, а відомості передавала у вигляді текстових повідомлень та позначок на електронних картах. За виконані завдання зловмисниця отримувала від російського куратора грошову «винагороду», яка надходила на її банківську картку», – додали в СБУ.

Окупанти збирали цю інформацію для планування власних бойових операцій. Зокрема, їм це було потрібно для підготовки ракетно-артилерійських обстрілів позицій українських військ на східному фронті.

Затриманій повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Читайте також: У Херсонській області СБУ затримала колаборантку, яка працювала у виборчій комісії РФ

Раніше повідомлялося, що під час ракетних атак 29 грудня і 2 січня окупаційні війська Росії завдавали ударів, зокрема, по групі підприємств оборонно-промислового комплексу України, ймовірно, якимось чином отримавши дані щодо них напередодні. Журналіст Юрій Бутусов переконаний, що вороже командування дістало інформацію про цілу низку наших оборонних компаній, а потім здійснило «потужні» масовані ракетні атаки по них. Бутусов стверджує, що деякі ракети влучили в цілі, унаслідок чого «були втрати».