UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що за літак впав в районі Костянтинівки і чому є ймовірність, що збили його не ЗСУ

Forbes вважає знищення БпЛА «Охотнік» ганебною втратою для російської авіації.

Росіяни самі збили свій літак, чиї уламки впали 5 жовтня в районі Костянтинівки Донецької області. Такою версією російських військових оглядачів у черговому своєму звіті поділився Американський Інститут вивчення війни ISW.

При цьому росіяни нерідко кажуть, що літальний апарат їхні військові знищили не випадково, а цілеспрямовано. Річ у тім, що тут йдеться про малопомітний важкий ударно-розвідувальний БпЛА С-70 «Охотнік», розроблений конструкторським бюро імені П. О. Сухого з використанням технології «Стелс». Цей апарат за розмірами, масою та бойовими можливостями не поступається звичайному, пілотованому винищувачу-бомбардувальнику. Його довжина – 14 м, розмах крила – 19 м, злітна маса – понад 20 тонн. За деякими даними він може нести у внутрішніх відсіках ракети та авіабомби загальною масою до 8 тонн. Його призначення – завдавати удари вглибині оборони противника.

Читайте також: РФ запустила в Китаї секретний проєкт із виробництва далекобійних ударних БпЛА для війни проти України — Reuters

Тож росіяни в більшості випадків дотримуються версії, що коли це вундерваффе вийшло з-під контролю, то його збили ракетою з російського винищувача, аби не дати українським фахівцям ознайомитися з найбільш досконалими російськими безпілотними технологіями.

Деякі російські військові блогери  стверджували навіть, що пізніше, аби не підпустити українців навіть до уламків дрона, російські війська завдали удару по місцю падіння безпілотника С-70 балістичною ракетою «Іскандер-М».

Читайте також: Війська РФ скинули три КАБи на Костянтинівку: є загибла та поранені

Втім це їх явно не заспокоїло. Видання Forbes назвало знищення «Охотніка» «ганебною втратою для російської авіації». Російський мілітаристський ресурс Fighterbomber бідкається, що попри те, що безпілотник дістався українцям у вкрай нетоварному вигляді, «вони його до гвинтика розберуть і, звичайно, ознайомляться з його багатим внутрішнім вмістом».

Раніше повідомлялося, що 5 жовтня в небі над Донецькою областю українські військові збили російський літак, його уламки попадали навколо міста Костянтинівка.