UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що американці думають про допомогу Україні: нове опитування показало розбіжності між демократами та республіканцями

Близько половини республіканців вважають, що США надають Києву забагато допомоги.

Зараз, коли повномасштабна війна РФ проти України наближається до дворічного рубежу, близько трьох з десяти американців (31%) заявили, що США надають занадто багато допомоги Україні у боротьбі з вторгненням Росії, в той час як близько половини вважають, що США надають достатній обсяг підтримки (29%) або недостатній (18%). Про це свідчить нове опитування Pew Research Center.

Читайте також: У Литві впевнені, що Конгрес все ж ухвалить рішення на користь України: "Питання допомоги стало заручником внутрішньої політики"

Частка американців, які вважають, що США надають Україні занадто велику підтримку, неухильно зростала протягом війни, особливо серед республіканців.

Наскільки великою є загроза для США від вторгнення Росії в Україну

Третина американців вважають, що вторгнення Росії в Україну є серйозною загрозою інтересам Штатів. Стільки ж (34%) вважають, що це незначна загроза, а 10% - що це не загроза.

Читайте також: Байден відкритий до переговорів щодо допомоги Україні, але не до ультиматуму республіканців – радник президента

З червня ці погляди змінилися несуттєво. Але в березні 2022 року половина американців заявляла, що російське вторгнення становить велику загрозу інтересам США.

Як і минулого року, демократи частіше, ніж республіканці, вважають вторгнення Росії в Україні великою загрозою інтересам Штатів (40% проти 27%). Але прихильники обох партій менш схильні говорити про це зараз, ніж у перші дні повномасштабної війни в березні 2022 року.

Погляди на реакцію адміністрації Байдена на вторгнення РФ в Україну

Близько чотирьох з десяти дорослих американців (39%) стверджують, що схвалюють реакцію адміністрації лідера США Джо Байдена на вторгнення Росії в Україну, і майже стільки ж (41%) - не схвалюють. Двоє з десяти заявили, що не впевнені.

Читайте також: WSJ: У Байдена ще є можливість уникнути провалу в питанні допомоги Україні

Несхвалення дещо зросло (з 35% до 41%) порівняно з червнем.

Більшість демократів (59%) схвалюють стратегію адміністрації США щодо вторгнення РФ в Україну, тоді як 22% — ні. На противагу цьому, дещо більше республіканців (63%) не схвалюють реакцію адміністрації, тоді як 21% схвалюють.

В обох партіях зросла частка тих, хто не схвалює реакцію адміністрації Байдена на вторгнення, ніж у червні, коли 57% республіканців і 16% демократів заявляли про своє несхвалення.

Опитування Pew Research Center проведене з 27 листопада по 3 грудня 2023 року серед 5 203 учасників.

Читайте також: Politico: Республіканці хочуть домовлятися напряму з Байденом про допомогу Україні

Україна стала чи не першою закордонною країною, яка на собі відчула наближення американських президентських виборів. Допомога Києву стала заручником численних розбіжностей, підсвічених черговою виборчою кампанією — між республіканцями та адміністрацією Байдена, і в межах самої Республіканської партії, яка зараз переживає особливо гостру кризу ідентичності. 

Щоб зрозуміти, скільки насправді України в обговореннях підтримки Києва, варто принаймні спробувати проаналізувати реальні наміри як адміністрації, так і Республіканської партії щодо завершення війни РФ. Чи вірять США в перемогу України і що планує Байден?” — розбиралася директорка Центру “Нова Європа” Альона Гетьманчук.