UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще півроку Україна не спроможеться на масштабний контрнаступ – що у цей час можуть робити ЗСУ, щоб путінська теорія перемоги не втілилася в практику: ISW

Ключовим фактором, в кінцевому підсумку, дослідники називають західну військову допомогу.

Ще півроку ЗСУ перебуватимуть в обороні і не зможуть провести широкомасштабну контрнаступальну операцію до 2025 року, проте вже зараз українські війська намагаються перехопити тактичну ініціативу в обмежених контратаках на окремих ділянках фронту. Такими висновками у черговому своєму звіті поділився Американський Інститут вивчення війни ISW.

Дослідники посилаються, зокрема, на високопоставленого чиновника НАТО, який заявив, що Україні доведеться чекати додаткової допомоги Заходу і залишатися в обороні протягом наступних шести місяців. При цьому він зауважив, що й росіяни навряд чи завоюють значні території протягом цього часу.

Останнє, загалом, вписується у путінську теорію перемоги яка передбачає, що  російські війська мають здійснювали послідовне поступове просування замість того, щоб здійснювати швидкі масштабні маневри.

Читайте також: Лінія фронту не така статична, як уявляє Путін ‒ ISW

Наразі росіяни намагаються підтримувати послідовний наступальний тиск на Україну, щоб змусити ЗСУ залучити живу силу та війська до оборонних операцій замість того, щоб накопичувати ці ресурси для контрнаступу.

При цьому надходження західної допомоги дозволило українським військам вже зараз стабілізувати критичні ділянки фронту та здійснити успішні локальні контратаки на півночі Харківської області та в напрямку Кремінної, на межі Донецької та Луганської областей.

Читайте також: Байден оголосив про новий пакет допомоги Україні - що до нього увійшло

В ISW кажуть, що під час війни з Росією ЗСУ провели кілька широкомасштабних контрнаступальних операцій, але дослідники не вважають такий підхід до звільнення території єдиним можливим.

Менші за масштабом контратаки дозволяють уникнути проблем, пов’язаних із проведенням більш масштабних воєнних дій, однак знижують здатність Росії використовувати ініціативу на театрі воєнних дій, котру вона наразі має.

Це може стати запорукою успіху під час майбутнього масштабного контрнаступу, якщо західні партнери зрештою забезпечать його необхідними технічними ресурсами.

Читайте також: На Харківщині ЗСУ вибили росіян з села, яке могло б стати ще однією точкою їхнього вторгнення: карта

Західна допомога, яка забезпечує українські сили необхідним обладнанням і зброєю в тому масштабі, наголошують в ISW, залишається єдиним вірогідним шляхом для протидії намірам Путіна знищити українську державність та ідентичність.

Раніше Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що Росії стає дедалі важче приховувати втрати і шукати ресурси для продовження війни в Україні.