UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще 420 тисяч контрактників в РФ до кінця 2023 року: підсумки щодо "криптомобілізації" від ISW

Схоже, що російські військові набирають особовий склад у великих масштабах завдяки триваючим зусиллям із таємної , т.зв. "криптомобілізації", хоча якість і розподіл цих нових військовослужбовців залишаються незрозумілими, йдеться в сьогоднішньому звіті ISW

Заступник голови Радбезу РФ Дмітрій Мєдвєдєв 3 вересня заявив, що з початку 2023 року контракти з Міноборони (МО) Росії уклали 280 тис. осіб. Медведєв зазначив, що в цю цифру входять особи, які раніше перебували в російському військовому резерві або раніше воювали.

Депутат Держдуми РФ Андрій Гурульов 3 вересня заявив, що російські чиновники мають намір підписати загалом 420 тис. контрактів до кінця 2023 року.

Читайте також: Росія вербує трудових мігрантів, аби уникнути оголошення мобілізації – британська розвідка

10 червня міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу оголосив, що всі добровольчі формування повинні підписати військові контракти з Міноборони Росії до 1 липня, тому цифри Медведєва та Гурульова, ймовірно, включають багато тих, які вже воювали в Україні; однак ISW не може незалежно підтвердити, скільки з цих заявлених 280 000 осіб є абсолютно новими для війни в Україні.

Незважаючи на це, в РФ продовжують успішно масштабно вербувати військових для війни в Україні. Рівень підготовки та бойовий досвід цих контрактників, ймовірно, різний, оскільки російські військові рекламують контракти від кількох місяців до двох років. Ці солдати-контрактники, ймовірно, менш вправні та досвідчені, ніж довоєнна кількість «контрактників» російської армії, професійних солдатів тривалої служби.

Читайте також: У Раді зареєстрували законопроєкт про скасування права на відстрочку від мобілізації для студентів: кого це торкнеться

Військовослужбовці-контрактники пройшли кращу підготовку та обійняли ключові посади (наприклад, техніків і в екіпажах  машин) у російських підрозділах, при цьому відносно елітні підрозділи, такі як ВДВ, мають більшу частку контрактників.

Багато частин зазнали великих втрат серед контрактників на початку війни і навряд чи змогли відновитися з такою ж якістю особового складу. Депутат Держдуми Віктор Соболєв заявив, що російський Генштаб визначив необхідну для створення нових з’єднань і частин цифру в 420 тисяч осіб, мабуть, посилаючись на намір міністра оборони Шойгу сформувати багато нових формувань російської армії . Однак у РФ стикаються з конкуруючими пріоритетами створення довгострокових нових формувань і направлення особового складу на фронт в Україні. Як раніше повідомляв ІСВ, нові формування резерву вже виведені на передову достроково.

Нагадаємо, що стосується мобілізації в Україні, то нещодавно ми писали про загальну мобілізацію: чи інформують навчальні заклади військкомати  про зарахування студентів. Відстрочка від мобілізації: На який термін її може отримати студент-першокурсник. 

Можуть екстрадувати до України: що чекає на втікачів від мобілізації за кордоном