UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ ліквідувала групу шпигунів ФСБ

Вони слідкували за «центрами прийняття рішень».

Служба безпеки України затримала трьох шпигунів ФСБ і встановила особу їх російського керівника. Група агентів шпигувала за «центрами прийняття рішень», повідомляє пресслужба СБУ.

Затримані збирали розвіддані про локації, озброєння та особовий склад Сил оборони в центральній та південній частинах України. За кожне завдання шпигуни отримували від загарбників до 550 доларів на власні картки. Сума залежала від терміновості та якості виконаної «роботи».

На Вінниччині правоохоронці затримали місцевого жителя, який намагався визначити координати Штабу командування Повітряних сил ЗСУ та підрозділів Національної гвардії. Для цього чоловік робив фото- та відеозйомку українських об’єктів та прилеглої місцевості з вікон магазинів та інших неподалік розташованих будівель.

Читайте також: СБУ затримала агента КДБ, який шпигував за північним кордоном України

У Дніпропетровській області викрили та затримали агента ФСБ із позивним «Грім». Він малював для окупантів схеми оборонних рубежів на території Кривого Рогу і визначав місця зберігання техніки та боєприпасів у місті. Для збору розвідінформації він періодично влаштовувався на підсобні роботи поблизу або на території критичних об’єктів. Одним з його завдань було отримання планів евакуації та схем будівель місцевих підрозділів Сил оборони, в тому числі СБУ.

В Одесі СБУ затримала учасника російської агентурної мережі, який вивідував паролі для пересування по території міста під час комендантської години та для проїзду блокпостів. Щоб одержати ці відомості, він намагався «в темну» використовувати своїх знайомих серед українських військових і правоохоронців. Також він мав визначити GPS-координати військових об’єктів у районі обласного центру. Для цього об’їжджав місцевість та робив спеціальні позначки на електронних картах.

Правоохоронці повідомили всім трьом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану.

Нагадуємо, нещодавно СБУ викрила та повідомила про підозру ще сімом зрадникам, які поширювали прокремлівський контент у соцмережах. Деструктивні матеріали вони брали з російських інтернет-ресурсів і використовували їх для розхитування суспільно-політичної ситуації в різних регіонах України.