UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ дізналась, хто допоміг ФСБ завербувати коригувальника ударів по Яворівському полігону

Однак, зловмисник перебуває в окупованому Криму.

Служба безпеки викрила пособника Росії, який допоміг ФСБ завербувати коригувальника ударів по Яворівському полігону на Львівщині. Зловмисник у минулому був лідером забороненої партії «Руський блок», передає СБУ.

«За даними контррозвідки СБУ, зловмисник допоміг ФСБ знайти й завербувати агента, який надалі скоригував повітряну атаку рашистів по Яворівському полігону у березні 2022 року. У червні 2022 року Служба безпеки затримала цього коригувальника у Львові. Ним виявився місцевий житель, колишній співробітник радянського КДБ, з яким ексочільник «руського блоку» познайомився ще під час проживання в обласному центрі», – зазначили в СБУ.

Зараз, як додали у спецслужбі, зараз затриманий коригувальник перебуває під вартою. А от його приятель, який і допоміг завербувати зловмисника, зараз в окупованому Криму. Звідти посіпака російських вбивць продовжує вести підривну діяльність проти України.

Читайте також: Охоронець дитсадка коригував ворожий вогонь під Запоріжжям

«За даними слідства, ворожий пособник тривалий час проживав у Львові та за завданням російських спецслужб займався створенням осередків прокремлівської політсили. У 2013 році переїхав на територію Автономної Республіки, де залишився після захоплення українського півострова і почав сприяти загарбникам у війні проти нашої держави», – додали в СБУ.

Зловмисник публічно вихваляє путінський режим, а також воєнні злочини загарбників проти цивільного населення України. Зокрема, у своєму Telegram-каналі той публікує прокремлівські дописи, у яких виправдовує збройну агресію РФ та захоплення частини території України. Також він часто ходить по ефірах окупаційного «інформагентства» News Front. Росіяни створили його у Криму для поширення ворожої пропаганди.

Слідчі СБУ заочно повідомили фігуранту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

«Оскільки зловмисник переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території Криму, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України», – підсумували в СБУ.

Читайте також: Зрадника, який коригував удар по Харківській ОВА, засудили до довічного ув'язнення

Нагадаємо, 13 березня окупанти завдали авіаудару по Міжнародному центру миротворчості та безпеки у Львівській області, більш відомому як Яворівський полігон. Росіяни випустили щонайменше вісім ракет. Загалом, внаслідок обстрілу 35 людей загинули, 134 – дістали поранення.