UA / RU
Підтримати ZN.ua

Rzeczpospolita: Польський генерал вказав на те, чого армії України бракує під час контрнаступу

Колишній заступник стратегічного командувача НАТО зауважив, що російські гелікоптери стали серйозною проблемою для українських військ.

Основний український контрнаступ ще не почався. А зараз тривають підготовчі операції і перевірка слабких місць в російській обороні.

«Звичайно, перевірка відбувається дуже інтенсивно на кількох напрямках і, на жаль, з великими втратами. Але з аналізу того, які саме підрозділи були задіяні на цих напрямках, випливає, що це було не більше двох бригад. На жаль, втрати, які зафіксовані, включають найцінніші речі - наприклад, танки "Leopard або БМП Bradley. Такий втрат не багато, але вони є», - цитує Rzeczpospolita генерала Мєчислава Бенека, який раніше обіймав посаду заступника стратегічного командувача НАТО.

Він вказав на те, що армія Росії змінила свою тактику і тепер «дуже ефективно використовує гелікоптери», запускаючи ракети з-за меж досяжності засобів протиповітряної оборони української армії.

«Бойові вертольоти - це дуже небезпечна зброя. Вони можуть запускати ракети з відстані 5-9 кілометрів залежно від типу ракет і знищувати танки. І це те, чого не вистачає Україні - ефективної протиповітряної оборони для військ в наступі і інших засобів для протидії нападам з повітря: російським вертольотам і літакам», - сказав генерал Бенек, додавши, що і Росія зазнає великих втрат в техніці і живій силі.

Читайте також: Українські військові знищили ворожий вертоліт Ка-52 "Алігатор"

На його думку, українські військові зроблять висновки з проведеної розвідки боєм.

«Я підозрюю, що буде якась оперативна пауза, перегрупування сил, і вони виберуть напрямок, на який за підтримки авіації введуть ці важкі бригади. А їх в України все ще близько 9-10», - сказав польський генерал.

При цьому, він відмовився говорити про те, коли почнеться основний удар контрнаступу України. Втім, Бенек допустив, що це може статися до саміту НАТО у Вільнюсі.

«Україна захоче продемонструвати, що техніки, яку вона отримала, а також її рішучості, і підготовки вистачить для того, щоб Україна мала волю повернути свої землі», - вважає польський генерал.

Rzeczpospolita пише, що Україна, швидше за все, підготувала для контрнаступу 12 нових бригад, 9 з яких озброєні західною технікою: танками Leopard і Challenger, а також БМП Bradley. В ході операцій, які почалися 4 червня, українській армії вдалося звільнити близько 113 квадратних кілометрів на півдні України і вісім населених пунктів.