UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розмови про поступки з боку України лише підбадьорять Путіна — Bloomberg

Росія сподівається, що зможе пересидіти Захід.

Україна доклала величезних зусиль і заплатила колосальну ціну, щоб протистояти російській армії протягом майже 1000 днів. Тож не дивно, що деякі союзники Києва виявляють готовність до більш гнучкого підходу до завершення війни.

Ця думка мала б обговорюватися у Німеччині на авіабазі "Рамштайн", до того, як президент Джо Байден скасував свій запланований візит, щоб зосередитися на загрозі урагану "Мілтон" у США, зазначає Ентоні Халпін в Bloomberg.

Читайте також: Соцдослідження ZN.UA показало, що свідомість українців амбівалентна: готові до переговорів, але не готові на поступки, розуміючи при цьому ухилянтів

Автор стверджує, що це складний момент для президента України Володимира Зеленського, який намагається заручитися підтримкою для свого "плану перемоги" і військ. Водночас США поглинуті президентськими виборами наступного місяця, результат яких може вплинути на майбутню допомогу Україні.

Хоча конкретні поступки з боку України не згадуються, є багато розмов про те, що Україна може отримати сильні гарантії безпеки в обмін на те, що вона погодиться поки що не витісняти російські війська з окупованих територій. Це може навіть поширюватися на членство України в НАТО, причому дехто посилається на досвід Німеччини в поділі на Західну та Східну під час Холодної війни.

Читайте також: Кулеба про територіальні поступки з боку України: "Якщо хтось наважиться зі мною про таке говорити, у нас буде неприємна розмова"

"Президент Росії Владімір Путін, тим часом, не дає жодних ознак того, що він зацікавлений у тому, щоб сісти за стіл переговорів. Розмови про поступки, швидше за все, лише підбадьорять Кремль у його вірі в те, що Росія може пересидіти Захід в Україні", — вважає Халпін.

Автор підсумовує, що основне питання для союзників України полягає в тому, чи продовжуватимуть вони дозволяти Путіну отримувати вигоду від військової агресії, і якою ціною це їм обійдеться в майбутньому.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський під час форуму "Україна 2024. Незалежність" заявив, що наша держава не може піти на компроміси з Росією, яка хоче 30% української території. Він також додав, що операція у Курській області дуже сильно допомогла, щоб зменшити кількість голосів щодо теми компромісів.