UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський військовий перейшов на бік України та підірвав штаб батальйону “Шторм Z” – ГУР

У результаті вибуху командир і кілька офіцерів підрозділу було важко поранено.

Російський військовий підірвав штаб з офіцерами батальйону “Шторм Z” та перейшов на бік України, де приєднався до легіону “Свобода Росії”. Операцію під назвою “Очерет” організували проєкт “Хочу жить” та ЛСР, розповіли в Головному правлінні розвідки Міністерства оборони України.

Зазначається, що  російський пілот FPV з позивним “Сільвер” вийшов на зв’язок із легіоном взимку 2024 року. 

“Піти на співпрацю з Україною росіянина, за його словами, спонукали систематичні воєнні та інші злочини командування, включно з позасудовими стратами, побиттями та поборами в окупаційному підрозділі”, – розповіли в ГУР. 

Читайте також: На фоні операції ЗСУ в Курській області легіон «Свобода Росії» звернувся до російських військових

Як зауважили у легіоні, “Сільвер” протягом кількох місяців був учасником опору і передавав важливу оперативну інформацію про чисельність та розташування російських військ, та їх плани на конкретному напрямку фронту.

Згодом, як уточнили в ГУР, “Сільвер” кинув гранату в вентиляцію штабу підрозділу “Шторм Z”, де спали російські офіцери. 

“Там десь 15 людей було у підвалі. У цьому приміщенні була труба прямо над ліжком, де спав комбат. Вона виходила на вулицю поруч з під’їздом, і ми вирішили в цю трубу вкинути гранату або дві, щоб вони поруч з ними вибухнули”, – розповів російський доброволець. 

У результаті вибуху командир і кілька офіцерів підрозділу були важко поранені. Під час відходу “Сільвер” замінував стежку та утік заздалегідь продуманим маршрутом та перейшов на підконтрольну Україні територію. Зараз він проходить базовий курс підготовки в легіоні.

Нагадаємо, 7 квітня на території військово-морської бази у Балтійську Калінінградської області Росії спалахнув військовий корабель "Серпухов", інформацію про що підтвердила українська розвідка. Згодом у легіоні “Свобода Росії” повідомили, що корабель підпалив із середини російський військовий.