UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський агент орендував квартиру біля київського аеродрому, щоб шпигувати за військовими літаками

Ворожим поплічником виявився 18-річний мешканець столиці.

На Київщині затримали російського агента, який орендував квартиру біля аеродрому, щоб виявляти місця базування авіації ЗСУ. Шпигун збирав розвіддані про Сили оборони та критичну інфраструктуру в області, повідомляє Служба безпеки України.

"Також його цікавили напрямки та інтенсивність польотів повітряних суден українських військ. Для збору розвідінформації російський агент оселився на декілька днів в орендованій квартирі поблизу місцевого аеродрому. Разом з цим фігурант розвідував геолокації комплексів протиповітряної оборони ЗСУ та з’ясовував точність ворожих "прильотів" по енергооб’єктах", - йдеться в інформації.

Співробітники СБУ затримали зловмисника "на гарячому", коли він проводив дорозвідку поблизу енергогенеруючого підприємства у Києві. За даними слідства, ворожим поплічником виявився 18-річний мешканець столиці. Кілька місяців тому молодика дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ, особу якого вже ідентифіковано.

У поле зору агресора киянин потрапив через свою активність у прокремлівських Telegram-каналах, де схвалював збройну агресію проти України. Надалі агент спілкувався зі своїм російським куратором через анонімний чат у популярному месенджері. За виконання ворожих завдань зрадник отримував від ФСБ гроші, які надходили на його банківську картку.

Під час обшуків у помешканні затриманого вилучено мобільний телефон і комп’ютер із доказами його листування з російською спецслужбою. Також виявлено банківську картку, на яку "заходили" кошти від ФСБ.

Читайте також: В Одесі затримали зрадника, який хотів балотуватися до ВР України, щоб шпигувати для ФСБ

Наразі слідчі повідомили фігуранту про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Зловмисник перебуває під вартою, йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, недавно суд відправив за ґрати на 15 років агента-спецпризначенця ФСБ РФ, який хотів завербувати співробітницю Служби безпеки України. Агент з оперативним псевдонімом "Скіф" формував власну мережу інформаторів в Одеській області.