UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські сухопутні війська на Кольському півострові «знищені» – міністр оборони Норвегії

Ейрік Крістофферсен дає НАТО 2-3 роки на відновлення сил та запасів перед можливим нападом Росії

Міністр оборони Норвегії Ейрік Крістофферсен заявив, що НАТО має вікно у два-три роки для підготовки до того, як Росія відновить здатність здійснити атаку на країну Альянсу. Це коротший проміжок часу, ніж оцінювали деякі західні чиновники, коли члени НАТО обговорювали нарощування Росією військового потенціалу та її здатність відновити сили, ведучи повномасштабну війну проти України.

«У якийсь момент хтось сказав, що це займе 10 років, але я думаю, що ми повернулися до менш ніж 10 років через промислову базу, яка зараз працює в Росії. Це займе деякий час, що дає нам вікно на наступні два-три роки, щоб відновити наші сили, відновити наші запаси одночасно з тим, як ми підтримуємо Україну», – сказав генерал Крістофферсен в інтерв'ю Bloomberg третього червня.

Читайте також: З наступного тижня Норвегія відмовлятиме російським туристам у в'їзді

Глава норвезького міноборони заявив, що не помітив значних змін у «позиції» Росії на своєму кордоні за останній рік, включаючи ядерні сили та Північний флот, але російські сухопутні війська на Кольському півострові (по якому проходить кордон між Росією та Норвегією) «знищені» після важких втрат в Україні. 

«Я бачу зараз вікно, в якому ми можемо виконати вимоги, про які домовились в НАТО: нова структура командування, нові структури збройних сил, нові регіональні плани. Тож ми можемо наповнити ці плани і ці рішення змістом протягом наступних років, але нам потрібно прискоритись. Ми повинні зробити це за два-три роки, щоб бути готовими до всього, що може статися», – сказав Крістофферсен.

За його словами, головні зусилля норвезьких сил оборони цього року спрямовані на підтримку України. Він додав, що це «величезна операція», в якій беруть участь «щонайменше» 10% особового складу матеріально-технічного забезпечення норвезьких збройних сил, а також інструктори.

Читайте також: Ніхто з союзників не робить достатньо для підтримки України – МЗС Норвегії

Нагадаємо, Норвегія, Фінляндія, Латвія, Естонія та Польща домовилися створити так звану «стіну дронів» для захисту своїх кордонів з боку Росії. 31 травня Україна та Норвегія підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку, згідно з якою Норвегія продовжуватиме надавати Україні комплексні системи протиповітряної та протиракетної оборони, а до 2027 років планує надати Україні допомогу на майже 6,4 млрд євро.  

Раніше міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде наголосив, що Україна «має абсолютно беззаперечне право згідно з міжнародним правом бити по цілях на території Росії у рамках захисту своєї території». «Це абсолютно нормально у стані війни», сказав дипломат.