UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російська армія провалила штурм Вугледара на фоні досягнень вагнерівців – британська розвідка

Всередині російських сил триває конфлікт.

Російські війська за останній тиждень зменшили зусилля щодо захоплення Вугледару, який вони із важкими втратами штурмували впродовж трьох місяців.

Як зазначають аналітики британської розвідки, одним із факторів великих втрат Росії в цьому секторі стало успішне впровадження Україною дистанційних протиброньових мінних систем, відомих як RAAM. Це спеціальні артилерійські снаряди, які розкидають протитанкові міни на відстань до 17 кілометрів.

Зокрема іноді Україна запускала міни в тил наступаючих російських підрозділів, викликаючи безлад, коли російська техніка намагалася відійти.

Натомість єдиний помітний нещодавній тактичний успіх Росії був досягнутий у Бахмутському напрямку, де домінують сили найманців Вагнера, які зараз ведуть публічну ворожнечу з Міністерством оборони Росії.

«Існує реалістична ймовірність того, що Міноборони Росії настільки прагнуло захопити Вугледар, бо хотіло, щоб його власний успіх конкурував із досягненнями Вагнера», - зазначають експерти.

Читайте також: Наступ вагнерівців на Бахмут, схоже, наближається до кульмінації – ISW

Бої за Вугледар тривають вже одинадцять місяців. Влітку окупанти відступили від міста на 8 кілометрів, а потім весь час намагалися відновити свої позиції. Порівняно з квітнем 2022 року просування окупантів складає лише 2 кілометри поблизу селища Микільське, а в районі Шевченко, їм так і не вдалося відбити свої позиції.