UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни збираються випробувати свій безпілотний «Стелс» у боях проти України

Невидимість дрону «Ася» має забезпечити повністю пластиковий корпус.

Росіяни найближчим часом планують випробувати в Україні пластиковий розвідувальний безпілотник, невидимий для радарів і систем ППО. Про це у черговому своєму звіті повідомив Американський Інститут вивчення війни ISW, посилаючись на російське офіційне інформаційне агентство ТАСС.

Повністю виготовлений з пластику дрон має назву «Ася». Його розробник, конструкторске бюро "Синергия", заявляє, що зможе виготовляти «невидимий» корпус БпЛА з допомогою 3D-друку, причому за нижчою ціною, ніж в аналогічних моделей.

Читайте також: Трофеї, розвідка та військові експерти: як росіяни намагаються отримати доступ до сучасних технологій в галузі БпЛА

Повідомляється, що дрон має конфігурацію «tailsitter» – тобто може, стоячи на хвості, здійснювати вертикальний зліт і потім переходити у горизонтальний політ, а при завершені польоту знову вертикально сідати на хвіст.

Повідомляється, що БпЛА має час польоту одну годину, здатен здолати до 30 кілометрів і нести корисне навантаження один кілограм.

Раніше повідомлялося, що з січня 2025 року росіяни планують у 10 разів збільшити виробництво модульних FPV-дронів «Велес» , що можуть використовуватися як в якості ударного, так і в якості розвідувального безпілотника.