UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни запускають по Україні дешеві дрони, аби ідентифікувати позиції ППО — Reuters

Безпілотники використовують SIM-карти українських операторів.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Росіяни почали залучати нові дешеві безпілотники до своїх далекобійних атак на Україну, аби спробувати ідентифікувати локації протиповітряної оборони ЗСУ. Вони також хочуть зафіксувати можливі пошкодження та використовувати дрони як приманки, заявив представник української військової розвідки агентству Reuters.

Два нові безпілотники, які Росія використала у п’яти повітряних атаках за останні два-три тижні виготовлені з таких матеріалів, як пінопласт і фанера, повідомив журналістам посадовець. Один з них несе камеру та SIM-карту українського оператора для надсилання зображень російським військовим.

"Вони визначають, де розташовані наші мобільні групи, де стоять кулемети, які можуть їх знищити. Вони намагаються... отримати картину, де розташовані всі наші ППО", — сказав Reuters Андрій Черняк, речник української військової розвідки.

Читайте також: Виробити необхідну кількість ракет ППО неможливо – Зеленський на пальцях пояснив необхідність ударів по РФ

Нові російські безпілотники з камерами не несуть вибухівки, але дуже нагадують дрони Shahed і літають з ними групами, сказав Черняк. Оскільки нові дрони з землі практично не відрізнити від звичайного безпілотника, їх все одно потрібно збити, що несе за собою викриття локації системи ППО. За словами Черняка, така зброя, ймовірно, коштуватиме лише 10 тисяч доларів за одиницю, що робить її набагато дешевшою у виробництві, ніж ракети ППО.

Агентство зазначає, що слова представника розвідки є доказом того, що Росія прагне адаптувати свою тактику та випробувати нові технології, щоб отримати перевагу під час ракетних і безпілотних ударів по містах та інфраструктурі України.

Раніше Forbes повідомляв, що Україні не вистачає ракет ППО. Для відбиття російських атак їх може знадоблятися 2000 одиниць щорічно.