UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни запроваджують обов’язковий військовий вишкіл у школах на окупованих територіях – ЦНС

"Ключовим елементом нової програми стануть обов’язкові 5-денні військові збори на базі мережі центрів "Авангард".

У школах на тимчасово окупованих українських територіях росіяни вводять новий предмет "Основи безпеки і захисту Родіни". Для учнів випускних 8-х і 10-х класів. Вчителів готує центр "Воїн". Про це повідомляє Центр національного спротиву.

"Ключовим елементом нової програми стануть обов’язкові 5-денні військові збори на базі мережі центрів "Авангард". Тисячі українських дітей – заручників путінської імперії, у порушення Женевської конвенції, на постійній основі і в обов’язковому порядку вчитимуться вбивати своїх українських співгромадян", – йдеться у дописі.

Втім ворог, кажуть у відомстві, дуже ретельно і систематично готувався до створення цієї пропагандистської військової дитячої мережі.

У вересні 2019 року тодішній міністр оборони РФ Шойгу заклав під Москвою камінь у будівництво першого "навчально-методичного Центру військово-патріотичного виховання молоді" під назвою "Авангард". Лише площа, відкритого на початку 2021 році центру, зайняла 28 гектарів.

"Смотрящим" за "Авангардами" був заступник міністра генерал Картаполов.

За рік до повномасштабного вторгнення в Україну Картаполов спрямував главам регіонів "Методичні рекомендації" на 49 сторінках зі створення "Авангардів" у суб’єктах РФ, а також центрів юнармійської підготовки "Будинків Юнармії". У документі докладно описано досвід побудованих центрів, як вони мають виглядати, яку програму і як її реалізовувати.

"Авангард" в Одінцово за перші два роки роботи вишколив понад 60 тисяч юнаків та юначок із Москви та Підмосков’я.

Станом на травень 2023 року лише в одній Ростовській області вже діяли 6 центрів "Авангард". Також "Авангарди" є Бєлгородській та Воронезькій областях РФ.

Читайте також: Загарбники посилюють фільтраційні заходи на окупованих територіях Херсонщини — ЦНС

В окупованому Криму "Авангарди" запускали поспіхом. Відкриття центру в Керчі пройшло непоміченим для українських моніторингів. Кримська окупаційна влада "підсвічувала" лише "регіональний" центр біля Євпаторії.

Раніше Центр національного спротиву повідомляв, що позбавити будь яких засобів зв’язку у зоні так званої "СВО". Таке рішення прийняв комітет Держдуми РФ. Головна причина такого кроку – масові витоки інформації про втрати ворога в Україні.