UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни заявили про збиття "Паляниці" біля Курська: аналітики оцінили, чи правда це

Основний аргумент росіян у тому, що апарат має турбореактивний двигун.

У Росії заявили, що збили нову українську розробку – "ракето-дрон "Паляниця". Як доказ вони надали фото уламків літака з реактивним двигуном, розмір якого, за повідомленнями, становив приблизно 3,5 на 2,5 метра. Однак його ідентифікація викликає питання, пише Defence Express.

Збиття об'єкту сталося в районі селища Колодноє у Курській області за 100 км від кордону з Україною та 75 км від поточної лінії фронту. Однак, уламки значно пошкоджені, і російські джерела не повідомили про виявлення будь-яких маркувань, які б могли підтвердити походження апарату.

Читайте також: ЗСУ почали застосовувати дрон, який розсипає запальну суміш над позиціями військ РФ – ЗМІ

Росіяни також заявили, що літальний апарат рухався зі швидкістю 400-500 км/год, мав бойову частину вагою близько 100 кг і дальність польоту від 400 до 700 км. Основною причиною, через яку вони пов'язують цей апарат із "Паляницею", є наявність турбореактивного двигуна, марка якого залишається невідомою.

На фотографіях уламків помітно, що фюзеляж зроблений із вуглецевого волокна, матеріалу, який зазвичай використовується у виробництві безпілотників, зазначили українські аналітики. Хоча чіткої форми апарату встановити не вдалося, є припущення, що він міг бути побудований за схемою "літаюче крило", що не зовсім відповідає офіційним зображенням "Паляниці", яка побудована за традиційною аеродинамічною схемою.

Читайте також: Один у полі воїн: ЗСУ на фронті використовують новий роботизований комплекс з бойовим модулем (фото)

Україна вже використовувала реактивні безпілотники для далекобійних ударів, зокрема британський QinetiQ Banshee Jet 80, який має розмах крил 2,5 метра, довжину до 3 метрів та максимальну швидкість до 648 км/год. Російські джерела також стверджували, що цей тип дрона використовувався як дрон-камікадзе, хоча розмір бойової частини залишається невідомим. Крім того, є інші українські реактивні дрони, такі як UJ-25.

"Зрештою, не виключено, що збитий апарат може бути зовсім іншим безпілотником, можливо навіть Росія могла помилково збити власний безпілотник або ж інший апарат, наприклад, аналог реактивного Shahed-238.

Отож, російські військові можуть використовувати назву "Паляниця" для будь-якого неідентифікованого безпілотного апарату з реактивним двигуном, що викликає сумніви щодо точності цієї інформації", – підсумували у Defence Express.

Читайте також: Литва виділяє на закупівлю українських ракет 10 млн євро

Нагадаємо, 24 серпня, президент Володимир Зеленський заявив, що у 33-й День Незалежності України воїни ЗСУ успішно уразили ворожу ціль новою українською розробкою – ракетою-дроном "Паляниця".

За інформацією міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, “Паляниця” коштує менше, ніж 1 мільйон доларів. Розробники звертаються до приватного сектору, аби він допоміг ще більше знизити витрати на виробництво.

Водночас офіцер ЗСУ та експерт в галузі БПЛА Юрій Касьянов заявив, що такого озброєння як "ракето-дрон" не існує і ніколи не існувало, а те, що винайшли в нашій країні – не що інше, як крилата ракета. За його оцінками, "Паляниця" може коштувати 160 тисяч доларів.