UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни все частіше глушать сигнали наведення HIMARS, це зменшує кількість влучань по їхніх позиціях – CNN

Але українські захисники разом з американськими колегами активно шукають обхідні шляхи для продовження ефективної роботи HIMARS на фронті. 

Останніми місяцями росіяни все частіше глушать сигнали наведення на ціль американських мобільних ракетних комплексів (HIMARS), що призводить до зменшення кількості влучань по позиціях окупантів, повідомляє CNN з посиланням на власні джерела.

Один з операторів безпілотника на східному фронті назвав глушіння мобільних HIMARS "значним", чого він не бачив у своєму районі до листопада минулого року, через кілька місяців після того, як HIMARS прибув в Україну на початку літа.

Інший оператор безпілотника на півдні Херсонської області повідомив, що ефективність HIMARS різко знизилася, але попередив, що вони все ще дуже потрібні і на них покладаються.

Залежно від місця розташування і сили перешкод, ракета може все ж таки запуститися і завдати успішного удару зі значними втратами. На додаток до GPS-наведення, ракети мають інерційні навігаційні системи, які не піддаються впливу перешкод і залишаються точними, хоча і не такими точними, як при наведенні за GPS-координатами.

Читайте також: Діяльність посла США в Угорщині показує, що він є експертом з пропаганди війни – Сіярто

Глушіння GPS може вплинути на роботу інших американських боєприпасів, таких як високоточні артилерійські снаряди "Екскалібур" і бомби JDAM. 

Водночас широкомасштабне російське глушіння може мати недоліки і для їхніх власних сил, впливаючи на їхню здатність зв'язуватися і діяти.

Щоб продовжувати роботу HIMARS на фронті, українським та американським спеціалістам доводиться постійно шукати обхідні шляхи, що включає регулярні оновлення програмного забезпечення, а також пошук і знешкодження російських глушилок.

"Це постійна гра в кішки-мишки з пошуку контрзаходів проти глушіння. Незрозуміло, наскільки ця гра є ефективною в довгостроковій перспективі", - сказав представник Пентагону.

Читайте також: Глава МЗС Бахрейну обговорив з Кулебою міжнародні зусилля для припинення війни

На даний момент Україна отримала 18 систем HIMARS, і США зобов'язались надіслати ще 20. За даними Державного департаменту, інші союзники по НАТО передали 10 реактивних систем залпового вогню.

Регулярні оголошення адміністрації президента США Джо Байдена про надання Україні військової допомоги на сотні мільйонів доларів постійно включають боєприпаси HIMARS, але їх точна кількість не розкривається.

Нагадаємо, у Польщі протягом 2023 року створять центр, де виготовлятимуть та обслуговуватимуть системи HIMARS.