UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни вивезли майже половину танків із «довоєнних сховищ» під відкритим небом – аналітики

Аналітики зазначають, що здебільшого РФ відновлює танки, а не виробляє нові.

Із початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія вивезла близько 42% своїх танків із «довоєнних місць зберігання» під відкритим небом. Це складає орієнтовно 2500 одиниць бронетехніки.

Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Згубний глюк: у чому критична вразливість найсучаснішого російського танку Т-90М "Прорив"

Зокрема, за підрахунками OSINT-аналітика Highmarsed, з лютого 2022-го по липень 2023 року росіяни вивозили зі сховищ під відкритим небом приблизно 115 танків на місяць. Проте вже з цього періоду по липень 2024 року забирали близько 60 машин на місяць. Імовірно, це пов’язано з тим, що у перші 16 місяців «великої війни» танки були у кращому стані і могли оперативніше компенсувати високі втрати бронетехніки на фронті. Проте згодом швидкість вивозу зменшилася, оскільки погіршилася якість танків, які були на зберіганні.

«Цифри «виробництва» танків, про які повідомляла Росія в останні роки, здебільшого відображають відновлені і модернізовані танки, взяті зі сховищ, а не нове виробництво», − зауважили в ISW.

Читайте також: ЗСУ про російський "танк-черепаху": "Сліпе, гучне і дурне"

Нагадаємо, росіяни втрачають велику кількість техніки, яка підлягає ремонту, через помилку її водіїв. Тікаючи, окупанти не закривають оглядові люки танків, що робить бронемашини ще спокусливішою мішенню для дронів ЗСУ.