UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни в Криму, ймовірно, мають системні проблеми з ППО – ISW

Аналітики пояснили, чому так вважають.

Українські військові 14 вересня завдали удару по російській ППО поблизу окупованої Євпаторії. Це свідчить про те, що в Криму можуть бути системні тактичні збої російських систем протиповітряної оборони, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зокрема, в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ заявили, що українські війська завдали удару по розташуванню російського ЗРК поблизу Євпаторії (68 км на північний захід від Севастополя). Водночас «Українська правда» з посиланням на джерело у Службі безпеки написала, що СБУ і ВМС України провели «унікальну спецоперацію», під час якої поблизу Євпаторії було знищено російську систему С-400 «Тріумф». Вказувалось, що українські війська вразили радари та антени системи С-400 за допомогою безпілотників і вразили пускові комплекси двома крилатими ракетами «Нептун».

Своєю чергою Міноборони країни-терористки РФ повідомило, що російська ППО перехопила 11 українських безпілотників над Кримом. У відомстві, щоправда, за традицією, не згадали про українські ракетні удари. 

Читайте також: ЗМІ показали, який вигляд має російський "Тріумф" після української "реставрації"

В ISW додали, що на геолокаційних кадрах, опублікованих 14 вересня, видно вибух поблизу Євпаторії та подальші стовпи диму в цьому районі. Додаткові кадри з геолокацією показують, що російські сили нещодавно розгорнули батарею С-400 за межами Євпаторії. Також на них видно, що вибух стався в тому самому місці, де в серпні 2022 року була розгорнута російська система С-400. 

«Цей удар свідчить про те, що російські війська не були готові перехопити ракети за допомогою системи або не змогли цього зробити», – пояснили в Інституті. 

Крім того, 23 серпня українські війська завдали удару по російській системі ППО С-400 біля Оленівки в Криму (117 км на північний захід від Севастополя). І другий український удар по значній російській системі ППО за останні тижні, як пояснили в ISW, вказує на те, що такі тактичні помилки можуть відображати ширшу системну проблему з російською ППО в окупованому Криму. 

Читайте також: Секретар РНБО розповів, чим було знищено російську ЗРК С-400 "Тріумф"

Нагадаємо, «Тріумф» – єдина система на озброєнні російських окупантів, яка може вибірково працювати з використанням не менше п’яти типів ракет (48Н6Е, 48Н6Е2, 48Н6ЕЗ, 9М96Е2 і 40Н6Е), що володіють різною стартовою масою і дальністю пуску. С-400, за заявами конструкторів, може застосовуватися «вдень і вночі у будь-яких погодно-кліматичних та фізико-географічних умовах за інтенсивної радіоелектронної протидії». Як видно на практиці, все не так оптимістично. Детальніше про характеристики системи «Тріумф», знищеної ЗСУ, читайте за посиланням.