UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни свідомо підпалили градирню Запорізької АЕС. Та радіаційний стан у нормі — "Енергоатом"

Окупанти й далі використовують споруди станції, як військові об'єкти. Через це у виробничих приміщеннях значно збільшуються ризики виникнення пожеж. 

В "Енергоатомі" прокоментували вчорашню пожежу на території Запорізької АЕС, яку вже вдалося загасити, пояснивши, що вся справа у недбалості російських окупантів. У повідомленні пресслужби компанії сказано, що росіяни свідомо підпалили градирню №1 (йдеться про споруду у вигляді вежі для охолодження води атмосферним повітрям). Також пошкоджено технічне обладнання. 

"Порушень меж та умов безпечної експлуатації немає. Перевищень контрольних рівнів по викидах та скидах радіоактивних речовин не зафіксовано", — пояснюють у повідомленні пресслужби, додаючи, що радіаційний стан у нормі. 

В "Енергоатомі" нагадали, що окупанти використовують споруди станції, зокрема й градирні, як військові об'єкти. Там вони зберігають техніку, зброю, вибухівку та амуніцію, а в машзалах — військові автівки. Через це у виробничих приміщеннях значно збільшуються ризики виникнення пожеж. 

"Деградація систем і елементів АЕС з кожним днем погіршує загальну безпекову ситуацію на ЗАЕС, — попереджають у повідомленні. — Масштабні пожежі можуть призводити до розвитку події аж до радіаційної аварії". 

Читайте також: Фугасна зброя біля ядерного об'єкта та брак кваліфікованих працівників: що сьогодні відбувається на Запорізькій АЕС

Нагадаємо, близько 20:00 11 серпня на території Запорізької АЕС сталася пожежа. У МАГАТЕ заявили, що експерти організації стали свідками сильного диму у північній частині станції, передували цьому чисельні вибухи. Там припустили, що росіяни запустили по градирні дрон