UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни провели першу масштабну механізовану атаку від початку наступу на Авдіївку – ISW знає, для скількох танків вона стала останньою

ЗСУ довели, що можуть досягти значних результатів на полі бою, якщо вони будуть належним чином оснащені.

Українські війська відбили масовану російську механізовану атаку поблизу Авдіївки. Про це у черговому своєму звіті повідомив Американський Інститут вивчення війни ISW.

 Дослідники кажуть, що 30 березня росіяни провели механізовану атаку чисельністю в батальйон вперше за кампанію із захоплення Авдіївки, яку вони розпочали наприкінці жовтня 2023 року.

У ЗСУ розповіли, що 30 березня росіяни кинули 36 танків і 12 БМП у потужний механізований штурм біля Тоненького. Геолокаційні зображення, опубліковані 31 березня, показують велику кількість знищеної і пошкодженої російської бронетехніки уздовж дороги на північний захід від Тоненького (на захід від Авдіївки). Під час штурму українські війська знищили 12 російських танків і вісім БМП. Український журналіст Юрій Бутусов вважає це «неймовірним успіхом наших воїнів». Прорвати український рубіж фронтальним ударом росіяни так і не змогли.

тоненьке3003.jpg (65 KB)

Невдачу військ РФ визнають і російські оглядачі. «Военкор Котенок» пише про втрати в живій силі та техніці – «Ситуацію ускладнює, м'яко кажучи, не найграмотніше командування».

Масштаби російського механізованого штурму 30 березня були значними. Те, що ЗСУ змогли його відбити, свідчить про здатність України захищатися від майбутніх широкомасштабних російських нападів і очікуваного російського наступу влітку 2024 року.

Читайте також: Росіяни просунулися в районі міста, чия окупація дасть їм змогу сформувати потужний плацдарм для подальшого наступу: карта

При цьому в ISW вважають, що продемонстрована Україною здатність вміло захищатися від широкомасштабного російського нападу на особливо критичній ділянці фронту, свідчить про те, що ЗСУ можуть досягти значних результатів на полі бою, якщо вони будуть належним чином оснащені.

Раніше колишній командувач Сухопутних військ США в Європі Бен Годжес заявив, що, незважаючи на кількісну перевагу у військових та боєприпасах, Росія не здатна її повноцінно реалізувати