UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни придумали, як протидіяти українським морським дронам Magura V5

Експерти вказують, що це новий етап у сучасній війні дронів.

У Росії продемонстрували нову тактику перехоплення українських морських дронів типу Magura V5, використовуючи FPV-дрони та транспортні вертольоти Мі-8. Цей підхід має на меті значно зменшити загрозу, яку становлять надводні безпілотники, озброєні ракетами типу Р-73.

Як зазначають аналітики Defense Express, суть тактики полягає у використанні вертольота, з якого розрахунок FPV-дронів запускає їх безпосередньо з борту. Оператор керує БПЛА, намагаючись атакувати ціль.

Читайте також: Морські дрони атакували Новоросійськ – мер

«Дальність польоту FPV-дронів, за відсутності радіоелектронної боротьби та інших перешкод, може сягати 20-30 км, тоді як ракети типу Р-73 мають радіус дії до 12 км при запуску з нульової висоти. У реальних умовах, через необхідність інфрачервоного захоплення цілі, ефективна дальність пуску може бути ще меншою», – зазначають експерти. Така тактика росіян дозволяє знищувати дрони ще до того, як вони наближаються до вертольотів.

Завдяки цій технології, спеціальні підрозділи ГУР МОУ вже знищили та пошкодили біля узбережжя Криму близько двох десятків кораблів та суден. Загальні збитки, завдані окупантам дронами "Маґура", оцінюються в понад пів мільярда доларів.

Читайте також: Кефінський тюльпан на бойовій "Маґурі": як митець розписав надводний дрон ГУР

Зазначається, що новий підхід є відповіддю на вдосконалення українських дронів, які почали оснащувати ракетами для самозахисту після того, як із російських гелікоптерів атакували їх стрілецькою зброєю. Це явище вперше зафіксували ще в грудні 2023 року.

«Україні необхідно шукати засоби для протидії новим тактичним рішенням противника. Одним із можливих рішень є встановлення на морські дрони систем радіоелектронної боротьби. Крім того, важливо проводити атаки «зграями», комбінуючи «камікадзе» з платформами, що несуть зенітні та протидронові комплекси. Це реальність сучасної війни дронів», – підсумували аналітики.

Читайте також: У розвідці розповіли, чи перекочують дрони Magura в Азовське море

Нагадаємо, представник ГУР Андрій Єрін зазначав, що теоретично українські військові можуть використати морські безпілотники Magura, аби атакувати Кримський міст. Наразі їх удосконалюють, насамперед щодо дальності застосування.