UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни почали активніше грабувати окуповані території – Маляр

Награбоване планують вивезти морем через порт Бердянська.

На тимчасово окупованих територіях у Запорізькій та Херсонській областях з початку травня значно зросла кількість випадків мародерства та крадіжок російськими військовослужбовцями.

Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, окупанти здебільшого крадуть майно і транспортні засоби під приводом нібито необхідності забезпечення евакуації населення.

Так, у Запорізькій області в Токмаку, Пологах, Кам’янці, Розівці, Михайлівці, Молочанськц, Енергодарі, Чернігівкці під час "святкових" вихідних російські окупанти, прикриваючись так званим забезпеченням евакуаційних заходів, розкрадали матеріальні цінності місцевих підприємств і громадян.

Зокрема в Енергодарі з території приватного підприємства “Електропівденмонтаж-10” вночі було викрадено близько 20 одиниць автотранспорту та розграбовано склад матеріального майна.

Також уночі з окупованого Скадовська на Херсонщині росіяни поспіхом вивезли награбовану оргтехніку та інше майно.

Маляр зазначила, що для переправлення награбованого до Криму окупанти, ймовірно, використають прибуле 7 травня до порту в Бердянську чергове вантажне судно.

Читайте також: В ОК "Південь" заявили, що окупанти намагаються використовувати змішані повітряні атаки

Раніше російські окупанти оголосили так звану евакуацію населення перед загрозою українського контрнаступу. Зокрема загарбники анонсували, що планують вивезти з окупованого півдня 70 тисяч українців. В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що насправді росіяни вирішили відступити вглиб окупованих територій на заздалегідь підготовлені рубежі, а людей використати як щит.

У Центрі національного спротиву кажуть, що прикриваючись «евакуацією» російські загарбники хочуть мобілізовувати жителів тимчасово окупованих територій. Зокрема росіяни планують створити спеціальні табори для чоловіків призовного віку.