UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни під Авдіївкою втратили понад 100 одиниць техніки та бригаду людей – OSINT-аналітики

Штурм міста був заздалегідь спланований та розрахований на значні втрати.

Російська армія за десять днів штурму Авдіївки – з 10 по 20 жовтня –  втратила щонайменше 109 одиниць техніки та не менше бригади особового складу. Такого висновку дійшли експерти української OSINT-спільноти, обґрунтовуючи свої дані супутниковими знімками з поля бою.

Більшість втрат становлять БМП, танки T-64, T-72 і T-80 і БТР. При цьому аналітики зазначають, що росіяни задіяли значну кількість сучасної та модернізованої техніки, що вказує на важливість операції для російського командування.

При цьому фактична кількість знищених автомобілів значно вища, оскільки до переліку не були включені деякі дані через недостовірні знімки місцевості.

«Масштаби операції в поєднанні з участю кількох бригад переконливо говорять про те, що вона проводиться на армійському рівні. Крім того, ми маємо інформацію про перекидання російських підкріплень у район Авдіївки», - йдеться в звіті.

За словами OSINT-аналітиків, росіяни планували цю операцію протягом тривалого періоду часу, в тому числі передбачали дуже великі втрати під час досягнення своїх цілей. Їхня мета полягала в тому, щоб забезпечити домінуючі позиції, перекрити матеріально-технічні шляхи та захопити контроль над породними відвалами.

При цьому втрати російської армії на штурмі Авдіївки уже перевищили російські втрати під час переходу через Сіверський Донець у 2022 році та невдовзі перевищать втрати транспортних засобів, зазнаних росіянами в околицях Вугельдару з листопада 2022 року по квітень 2023 року.

При цьому аналітики вказають, що заданими двох незалежних джерел з фронту, орієнтовні втрати росіян у транспортних засобах становлять насправді близько  200 одиниць.

До того ж аналіз охоплює дані лише за 10-20 жовтня, однак бої на місці тривають, тому дані можуть змінюватись.

Читайте також: В Авдіївці нема жодного вцілілого будинку – журналіст

Як вважають аналітики Міністерства оборони Великої Британії, наступ на Авдіївку буде найбільшою наступальною операцією РФ до кінця року, однак операція уже пішла не за планом.

Однак за даними Генштабу ЗСУ, на авдіївському напрямку противник не полишає спроб оточити місто, постійно завдаючи ударів по ньому.