UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни намагалися оточити Бахмут, а ЗСУ атакували на півдні: карти боїв від ISW

Бої відбуваються фактично по усій лінії фронту.

Росіяни намагаються оточити українські підрозділи у Бахмуті і 17 березня продовжували атакувати місто з флангів. Натомість Сили оборони України провели обмежені атаки на південь від Запоріжжя. Бої відбуваються фактично по усій лінії фронту. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Луганський напрямок

Російська армія 17 березня здійснила низку атак по лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна. Російський блогер заявив, що окупанти відтіснили українські війська під Гряниківкою, і ЗСУ довелося відійти на правий берег річки Оскол. 

Російські джерела також стверджують, що підрозділи РФ безрезультатно атакували українські позиції поблизу Макіївки, Невського, Ямполівки та Білогорівки.

Російські джерела також стверджували, що українські сили провели наземну атаку біля Червонопопівки та продовжують накопичувати сили для майбутнього контрнаступу.

Донецький напрямок

Російські війська 17 березня продовжували наступальні операції в Бахмуті та його околицях. Російські блогери стверджували, що бойовики ПВК "Вагнера" атакували українські позиції в районі Хромового та Богданівки.

Зокрема російські війська досягли незначних успіхів у північній частині Бахмута – це підтверджує відео. Держприкордонслужба України повідомила, що ЗСУ розпочали бій із бойовиками "Вагнера" у промзоні в Бахмуті.

Російські блогери також повідомили, що окупанти вийшли на трасу Т0504 на південно-західній околиці Бахмута та перерізали її. Проте експерти ISW не знайшли візуального підтвердження цьому. Також вони не знайшли підтвердження тому, що російські підрозділи захопили Красногорівку, хоча про це повідомляли росЗМІ.

Один з російських блогерів висловив сумнів, що російським силам вдасться швидко просунутися на північ від Авдіївки, яку вони також хочуть взяти в кільце, після заявленого захоплення Красногорівки. Також він написав, що передчасно говорити про можливість оточення окупантами українських сил в Авдіївці.

Південний напрямок

Російський блогер заявив, що ЗСУ провели невеликі атаки в районі Пологів та Оріхова Запорізької області. І нібито українські атаки були успішними, адже російські міни не змогли зупинити українську техніку.

Також російські джерела стверджували, що окупанти нібито відбили спробу української диверсійно-розвідувальної групи форсувати Дніпро.

Нагадаємо, 17 березня британська розвідка повідомила, що боєздатність російських формувань виснажена до краю. Це збігається з оцінкою ISW про те, що загальний темп російських операцій на фронті в Україні, схоже, знизився порівняно з попередніми тижнями.