UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни намагаються підібратися до Харкова на відстань гарматного пострілу – в ISW кажуть, навіщо

Окупанти прагнуть бити по місту з артилерії та убезпечити свої комунікації від ударів ЗСУ.

Розпочавши новий наступ на Харків, росіяни мають намір створити 10-кілометрову буферну зону вздовж кордону, яка б позбавила ЗСУ можливості обстрілювати зі ствольної артилерії російські комунікації в Білгородській області, та водночас дозволила б військам РФ бити з гармат по Харкову. Про це у черговому своєму звіті повідомив Американський Інститут вивчення війни ISW.

Дослідники вважають, що росіяни навряд чи розмістять ствольну артилерію прямо вздовж лінії фронту, то ж, ймовірно, вони мають намір просунутися ближче до міста Харкова, ніж на 25 кілометрів, що відповідає дальнобійності більшості радянських артсистем.

Читайте також: ЗСУ додають сил на харківські напрямки – Зеленський

В ISW кажуть, що російські сили наразі перебувають приблизно за 30 кілометрів від околиць Харкова, і просування росіян на відстань до 20 кілометрів від міста, ймовірно, дозволить військам РФ вести вогонь по місту зі ствольної артилерії. Дослідники кажуть, що такі артобстріли у поєднанні з постійними ударами плануючими бомбами та ракетами, ймовірно, мали б створити умови для масштабного наступу на Харків у майбутньому.

Читайте також: У Харкові було чутно вибухи, росіяни атакували регіон ракетами та КАБами

Раніше повідомлялося, що під час нового наступу на Харків російські війська захопили села Стрілече, Красне, Пильне та Борисівку (усі на північ та на північний схід від Липців), а також закріпилися на українській території на плацдармі глибиною у п’ять кілометрів та у 10 кілометрів завширшки.