UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни на окупованих територіях обмежують права тих, хто відмовляється від ворожого паспорта – ЦНС

"Для нашого ворога примусова паспортизація — це інструмент контролю та тиску на населення окупованих територій".

Російські окупаційні адміністрації продовжують чинити тиск на місцеве населення з метою примусової паспортизації. Про це повідомляє Центр національного спротиву.

"З початку широкомасштабного вторгнення, Росія намагається послідовно інтегрувати тимчасово окуповані території України до свого правового і соціально-економічного простору. Основним аспектом цього процесу – примусова паспортизація населення, що супроводжуються обмеженням прав тих, хто відмовляється від ворожого паспорта", – йдеться у заяві.

У відомстві наголосили, що для нашого ворога примусова паспортизація — це інструмент контролю та тиску на населення окупованих територій. У зв’язку з цим, російсько-окупаційні адміністрації працюють над вдосконаленням систем обмежень.

Основними із них, кажуть у ЦНС, є обмеження свободи пересування, позбавлення права на "соціальне забезпечення", позбавлення права на працю, відчуження майна та позбавлення батьківських прав.

На ряду із цим, росіяни посилюють соціальну ізоляцію. Це означає, що крім так званих "офіційних" обмежень, люди без російських паспортів стикаються із соціальною ізоляцією та дискримінацією з боку РОА.

Читайте також: Гауляйтери тимчасово окупованих територій провалили план вербування населення в армію РФ – ЦНС

"В підсумку, російська паспортизація на ТОТ України — це засіб контролю, дискримінації та порушення основоположних прав людей. Такі заходи з боку противника є прямим порушенням міжнародного права, зокрема, Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни", – додали у Центрі Нацспротиву.

Раніше Центр національного спротиву повідомляв, що росіяни на тимчасово окупованих українських територіях готуються розбудовувати мережу концентраційних таборів. Дані центри були створені з початком повномасштабного вторгнення на ТОТ Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Спершу росіяни поміщали туди людей, які не пройшли “фільтраційні заходи”.