UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни можуть захопити єдину в Україні шахту коксового вугілля: як це вплине на економіку

Під загрозою ключова галузь економіки.

Російські війська продовжують наступ на стратегічно важливе місто Покровськ на сході України, наближаючись до ключового об'єкта — шахти з видобутку коксівного вугілля, яка відіграє вирішальну роль у металургійній промисловості країни.

Окупація шахти може мати серйозні наслідки для української економіки, повідомляє агентство Reuters.

Шахта, розташована за 10 км на захід від Покровська, є єдиним національним джерелом вугілля, що використовується для виробництва коксу — важливої сировини для виготовлення сталі. За обсягами експорту, металургія є однією з ключових галузей економіки України після сільського господарства.

Читайте також: Київ готується до зими: "Київтеплоенерго" замовило 15 міні-ТЕЦ на понад мільярд гривень

Голова Асоціації металургів України Олександр Каленков попередив, що втрата Покровської шахти може суттєво вплинути на виробництво сталі. За його оцінками, цього року обсяги виробництва могли б досягти 7,5 мільйонів тонн, а наступного року — понад 10 мільйонів тонн. Однак, якщо російські війська захоплять шахту, ці показники можуть впасти до 2-3 мільйонів тонн.

Каленков підкреслив, що втрата Покровська стане ще одним ударом по українській економіці, яка вже постраждала від російського вторгнення. Це створює не лише територіальну загрозу, але й екзистенційну кризу для стратегічних галузей промисловості.

Голова коксохімічного об'єднання "Укркокс" Анатолій Старовойт зазначив, що в 2023 році Україна виробила близько 3,5 мільйона тонн коксу, використовуючи виключно вугілля з Покровської шахти. За його словами, в разі захоплення цього об'єкта знайти інші джерела постачання буде надзвичайно складно. Імпорт коксівного вугілля обмежується через військові ризики, а також логістичні проблеми, оскільки українські порти на Чорному морі розраховані на експорт, а не на імпорт.

Каленков додав, що навіть у випадку імпорту, обсяги будуть недостатніми, а вартість виробництва сталі значно зросте. Найбільш вірогідними альтернативними постачальниками є Сполучені Штати та країни Африки, зокрема ПАР.

Читайте також: Індія знайшла заміну російському вугіллю

Нагадаємо, Польща пропонує використовувати вугілля власного видобутку для виробництва електричної енергії, яку будуть спрямовувати в Україну.